Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Процесът против богомилите“ - трагедия, играна преди половин век, живяна преди хилядолетие

Сцена от спектакъла

Народният театър „Иван Вазов“ ни кани на първата си премиера за сезона на 12 септември в събота. „Процесът против богомилите“ - пиеса от Стефан Цанев, написана почти преди половин век и предопределила съдбата на автора си, отреждайки му ролята на идейно-художествен еретик. Въпреки че писателят вгражда доста усилия, за да превърне историческите текстове в драматургичен диалог. И не само.
Дойде ли им отново времето на богомилите, дойде ли им пак времето на апокрифите, на кого е полезна илюзията за историческа забрава, как се промениха времената, доколко е човек човекът в глобалния, но консуматорски свят, какво точно родиха преди хилядолетие българските недра – богоборческа ерес, социална критика, философия, духовен мост от планетарен мащаб – спасителен за духа, когато цивилизацията е в криза?
Отговорите ще откриваме сами докато гледаме новата постановка на „Процесът против богомилите“ в режисьорския прочит и след режисьорските безсъния на Маргарита Младенова. На добър час!
Но да не забравяме, че в „Процесът против богомилите“ нито авторът, нито режисьорът, нито цялата плеяда от талантливи актьори, нито талантливият зрител нямат историческата вина за съвременното й звучене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!