Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

М. Бенвенисти: Бежанецът е един страдащ човек - той от добро не бяга

Максим Бенвенисти
Фото: ЕПА/БГНЕС

Графитите, с които е изрисувана стената на столичното 136-то училище, са крайни - пропагандират омраза и дори настояват за смърт, защото в училището учат деца от ромски произход.

От еврейската организация "Шалом" обаче решиха да почистят тази "стена на позора". Според Максим Бенвенисти, председател на организацията,  хората не са толерантни към никого, още по-малко към различните или към бежанците:

А беженецът, един човек с еврейски корен много добре знае, че евреите са вечните бежанци, той от добро не бяга. Бежанецът е един страдащ човек.

Като председател на еврейската общност в България, Бенвенисти заяви с гордост, че :

Държавата Израел и нашето Министерство на вътрешните работи няколко години преди Унгария, не говоря за Западните Балкани, внедриха технологии за идентификация на бежанци, които израелската държава предостави на българската.  Може би това е една от причините бежанците да не искат да тръгват през България, защото тук ви взимат пръстов отпечатък от три години, а Унгария сега почват.

Страхът идва от това, че не познаваш някого, заяви Виктор Меламед, директор на Федерацията на ционистите в България:

Когато опознаеш явлението, човекът и ситуацията, ти вече няма причина да се страхуваш. Трябва да се опитаме да опознаем тези хора и причините, поради които те са тръгнали.

В столичното 136 училище заличават знаците на омразата с латекс, но кой ще заличи страховете от непознатия, от чужденеца и от друговереца, пита Лъчезар Цветков в своя материал, подробности от който можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!