Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Борислав Сарапов: За да се подобри пътната безопасност, е важна не санкцията, а бързото ѝ налагане

Обсъждат се мерки за подобряване на пътната безопасност и намаляване на жертвите при пътнотранспортните произшествия. Сред тях са сваляне на регистрационните табели на автомобила, отнемане на самия автомобил и преместването му на наказателен паркинг, както и криминализиране на гонките и наказание за шофьор, ако пътниците в колата не са с предпазни колани.

За да се реши проблемът с пътната безопасност, са необходими законодателни и организационни мерки. За постигане на добри резултати е важна не санкцията, а бързината на нейното налагане. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарапов:

Не всяко деяние, ако го подведем под наказателна отговорност или го квалифицираме като престъпление, ще направим добра услуга на обществото. Бързи и незабавни мерки като отнемане на свидетелство на управление на МПС, сваляне на регистрационните табели и отнемане на самия автомобил ще доведе до ефективна санкция върху всеки нарушител.

Горещ привърженик съм на бързите административни мерки. Предложен е текст, инкриминиращ незаконните състезания, обясни зам.-министърът на правосъдието Петко Петков

Въведено е задължение на водача, преди да потегли, да се убеди, че са взети всички мерки по отношение на пътниците – да бъдат с поставени колани, а децата - в детски обезопасителни системи, каза зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев.

Коментарите на участниците в дебата за подобряване на пътната безопасност чуйте в репортажа на Надежда Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!