Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Лунатици“ пред прага на Първата световна война

БНР Новини
Авторът на книгата Кристофър Кларк
Фото: ЕПА/БГНЕС

Професорът по история в Кеймбридж Кристофър Кларк предлага едно обширно изследване на ситуацията в Европа в навечерието на Първата световна война. Кой и как е способен да предизвика общочовешка трагедия от подобен мащаб?

СнимкаЗа да отговори на въпроса, професорът не отвежда читателите в окопите на войната, а ги пренася сред разкошните декори на няколко големи империи и по-скромни монархии. И там – в канцелариите, покоите, кабинетите и легациите на най-цивилизования континент ни среща с императори и патриоти, с политици и военни, с финансисти и задкулисни авантюристи.
България също не е пропусната в тази книга и авторът обективно разглежда ситуацията на Балканите и включването на България във войната.

Фундаменталната като обем и доста богата на детайли книга на професор Кларк „Лунатици“ дава възможност сами да преценим достатъчна ли е стогодишната дистанция, за да се направи трезва равносметка за действията и бездействията, които превърнаха в бойно поле цяла Европа. Но едва ли авторът има вина, ако у читателите възникне усещане за историческа симетрия с днешния ден.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!