Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Да бъдеш РВД - за пътя от романа "Летище" до летище София, за романтиката и за силата на "думите във въздуха"

Днес е Международният ден на авиодиспечерите, защото именно на 20 октомври 1961 в Амстердам е създадена Международната федерация, която обединява асоциациите на авиодиспечерите.

Ние пък решихме да ви срещнем с Димитър Михайлов, който работи като РВД (Ръководител въздушно движение) на Летище София от 15 години. Чуйте - става дума за романтиката на тази едновременно вълнуваща и напрегната професия, за това как романът "Летище" на Артър Хейли, прочетен в 9 клас определя избора на професия за Димитър и как нито за миг не е съжалявал.

Говорим и за въздушния трафик в небето над София (който се увеличава със седем процента на месец), за константния ежедневен поток от около 150 самолета на ден, кацащи и излитащи от летище София (за разлика от летищата в Бургас и Варна, където имат по 250-300 самолета на ден, но само през летния сезон); за "дългия път" на обучението, който трае близо 2 години (тренажори, симулатори, работа с инструктор) - и всичко това след като вече имаш бакалавърска степен (независимо каква специалност - това е новото, защото преди години, когато Димитър Михайлов е започвал работа, образованието е трябвало да бъде в сферата на авиацията), за голямото търсене на хора, които да работят като РВД (именно поради засиления трафик), за новата кула, за това, че има "три вида РВД", за новата сграда и новите технически придобивки на летище "София", но и за това, че технологиите са само средство, което трябва да овладяваш, за да си добър в тази професия.

И пак стигаме до романтиката - за онзи първи момент ("като на първата среща с момиче" - по думите на Димитър), когато "казваш по микрофона на пилота на самолета "turn left" и виждаш как точката на екрана завива наляво и усещаш каква е силата на думите, които изричаш". Интересна работа, интересен събеседник - заслужава си да го чуете!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!