Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Parla Piu' Piano" - Джани Моранди

Джани Моранди като завърнала се легенда на Сан Ремо
Фото: ЕПА/БГНЕС
В рубриката „Незабравимите“ на Радио София песента днес e част от саундтрака на един от най-великите филми на всички времена - „Кръстникът“. Написана е за първата част от трилогията през 1972-ра. Неин автор е големият италиански филмов композитор Нино Рота, а инструменталната й версия е известна просто като „Любовната тема от Кръстника“.

Интересно е да се отбележи, че тъй като Нино Рота е използвал комедиен вариант на тази песен още през 1958-а, музиката му към „Кръстникът I” е дисквалифицирана, след като вече е била номинирана за „Оскар“…

Година по-късно обаче Нино Рота печели „Оскар“ за музиката към втората част на „Кръстника“, нищо че тази тема присъства и там. А въпросната песен се нарича Speak Softly, Love - или както е по-известна, в своя италиански вариант - Parla Piu' Piano. Така я пее Джани Моранди, за когото стартът на голямата кариера е още през 1962-ра, когато е бил едва 18-годишен.

В средата на 70-те той „се загубва“ от сцената, за да „предприеме“ едно от най-зрелищните завръщания в историята - с победата си на Сан Ремо през 1987-а, в трио с Умберто Тоци и Енрико Руджиери.

Другата голяма страст на Джани Моранди е футболът. Тук ще споменем само, че през 1987 година основа националния футболен отбор на Италия от певци. Самият той има в него 340 мача и над 50 вкарани гола. Любимият му тим е „Болоня“ и 4 години е бил негов почетен президент.

Но една от песните, останали в историята в негово изпълнение е тази - Parla Piu' Piano…

Приятно слушане!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!