Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Вернисаж" - Лайма Вайкуле и Валерий Леонтиев

Фото: leontiev.ru
Днес в рубриката на Радио София "Незабравимите" ще ви заведем "на изложба", и по-точно "на вернисаж".
Ще "видим" Венеция през пролетта и още куп красиви пейзажи...
Разбрали сте вероятно, че става дума за "Вернисаж" - песен написана от Раймонд Паулс и представена пред публика за първи път през 1986 година на един съветско-италиански концерт от дуета Лайма Вайкуле и Валерий Леонтиев.

Дамата - Лайма Вайкуле, е родена в Латвия. Музикалността може би е наследила от своята баба, която пеела в църковен хор. От малка Лайма се явява на различни конкурси, печели награди, а когато е на 15 - става солистка на Оркестъра на телевизията и радиото в Рига. Диригент на този състав е именно Раймонд Паулс. Интересно е да се отбележи, че на даден етап Лайма Вайкуле се записва в... медицинско училище, а по-късно учи и кинорежисура, но продължава да пее.
През 1984-та я забелязва Иля Резник (автор на текста на "Вернисаж") и благодарение на него песните ѝ попадат в радиото. И така се стига до изключително успешната "Вернисаж" - дует с друго голямо име в съветската/ руската музика  - Валерий Леонтиев. Той пък е мечтаел да стане океанолог, но е работил какво ли не - пощальон, портиер, електротехник... за да стане по-късно един от най-успешните певци с рекордни за страната продажби за периода 1980-2001 г.
Уникална комбинация и незабравима песен - Лайма Вайкуле и Валерий Леонтиев и "Вернисаж"! Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!