Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Una paloma blanca" - Джордж Бейкър Селекшън

Фото: Архив
Поредната ни среща в рубриката "Незабравимите" е с песента "Una Paloma Blanca". Въпреки испанското си име (което означава "Един бял гълъб"), тя е написана от холандец. Неговото име е Джордж Бейкър, а "Una Paloma Blanca" става част и дава името на петия албум на неговата група Джордж Бейкър Селекшън.

Всичко това се случва през 1975-а, тогава песента стига до първата позиция в почти всички европейски класации, а в началото на 1976 г. (точно на 14 февруари) вече е под номер 1 и в класацията на Billboard Easy Listening Chart. Почти веднага започват да се появяват кавъри (на Дикси'с в Ирландия, Нина и Мике в Германия, Джонатан Кинг в Англия, групата Säwes в Швеция), които също се изкачват високо в класациите на съответната държава. малко по-късно с голяма популярност се сдобива версията на Демис Русос.
"Una Paloma Blanca" се "появява" също на сръбски, унгарски, чешки и български - у нас е в изпълнение на трио "Синхрон". Считало се е, че песента е написана в подкрепа на падането на фашисткия режим в Португалия, но постепенно контекстът става доста по-широк - за всички, които се борят за свобода. Неочаквано леко и безметежно звучи тя на фона на тези думи, но явно носи онази необяснима "магия", която прави дадена песен разпознаваема и ти е някак естествено да я запееш.
Такава е "Una Paloma Blanca" - в оригиналната версия на Джордж Бейкър Селекшън.

Приятно слушане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!