Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Марио Хосен с наградата за музика на Столичната община

Фото: архив

Марио Хосен е сред открояващите се имена на музикалната сцена не само у нас. Бляскав цигулар, чудесен преподавател (в НБУ), непрестанно пълен с идеи, които - сякаш на шега - тутакси осъществява. Неговият оркестър Камерата Орфика има толкова наситен график, че през лятото трябваше да се "раздвоява" за да бъде и за планираните концерти из Европа и за ангажименнтите у нас. Харизматичен солист, камерен изпълнител, той един ден свири Паганини в Полша,на следващия - български творби в София, ден по-късно - сонати на Бетовен във Виена.

В неделя бе удостоен с престижната награда "София" за музика, а днес вече е първият концерт от цикъла  Солисти интерпретатори, в който на сцената на зала 6 в НДК ще излязат Доминик Виленкуе, Милена Моллова и Жерар Пуле. А всъщност Жерар Пуле е част от друг, още п-мащабен проект на Марио Хосен, който също започва днес. Но във Варна. Става дума за първото издание на нов международен конкурс за цигулка, в който сили ще мерят най-добрите млади български цигулари и претенденти от Китай, Русия, Австрия... И Жерар Пуле, който е сред водещите френски цигулари, печелил  конкурса "Паганини", е един от членовете на действително престижното жури. "Искам да превърна този конкурс в  - нека използвам спортен термин - един от Големия шлем за цигуларите. Затова е нужно качествено жури и добри участници" - обяснява Марио Хосен и добавя имената на Михаел Фришеншлагер и Такаши Шимура (който е печелил и "Жак Тибо", и "Карш Флеш", и "Кралица Елизабет"). А ако се върнем на Жерар Пуле и на историята на неговия род, то баща му - Гастон Пуле е бил първият изпълнител на Сонатата за цигулка на Дебюси и личен приятел с големия френски композитор. И с Морис Равел. А тези дни Жерар Пуле проведе семинар в София и възможността, която бе предоставена на младите ни цигулари, бе безценна. Жалко, че не бяха мнозина тези, които се възползваха.

Чуйте гостуването на Марио Хосен в предаването "Радиокафе" - говорим за конкурсите и наградите (каквито самият Марио много е печелил), за възможността да "премериш сили" в честна надпревара,  в която печели по-магнетичния, по-силния, по-можещия, за магията на музиката, както и за концертите през сезона в София, за конкурса във Варна и за възможността победителите в конкурса после да свирят в столицата - една от наградите е концерт в рамките на "Софийски музикални седмици", друга - концерт със "Софийски солисти" (освен сериозните финансови измерения на призовете). Ще има и награда на публиката, за която входът е безплатен по време на отделните турове в галерията във Варна.

Финалът е в залата на операта в събота, когато ще има и оркестър (както подобава на един голям конкурс). Големи са мечтите на Марио Хосен, големи са обаче и достиженията му до този момент. Той е от онези личности, които могат да променят статуквото и да движат света на музиката напред. Защото е талантлив, защото не се щади и не престава да вярва, че хубавите идеи се превръщат в реалност. Честита награда на "София"!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!