Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Александра" (от филма "Москва не вярва на сълзи") - Татяна и Сергей Никитини

Не само кадрите, а и песента "Александра" винаги напомнят за филма от 1979 г.
Фото: Архив
В рубриката "Незабравимите" на Радио София песента днес е от филма "Москва не вярва на сълзи" - филм от 1979 година, който става най-гледаната руска продукция през 1980-а, а година по-късно получава "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Режисьор е Валентин Меншов, а в главните роли са неговата съпруга Вера Алентова, Ирина Муравьова и Раиса Рязанова (трите млади момичета от провинцията, дошли да "превземат" Москва), както и Алексей Баталов.
Когато филмът получава своя "Оскар", на церемонията не присъства никой от екипа, а представител на посолството - такива са били времената. Меншов даже си спомня, че научил за "Оскара"-а на 1 април и решил, че това е някаква шега. Но това не променя факта, че филмът е изключително силен разказ за съдбите на трите героини в тази Москва, която не можеш да трогнеш със сълзи, но можеш да впечатлиш с кураж и вяра в любовта.
А песента, събрала в едно тези емоции, се нарича "Александра", написана е от Сергей Никитин, текстът е на Дмитрий Сухарев и Юрий Визбор. Изпълнява я авторът заедно със своята съпруга Татяна.
Интересна е историята на Сергей Никитин, композитор и певец, който обаче е завършил факултета по физика на Московския държавен институт. Там се запознава със съпругата си, с която след това имат хиляди изяви на сцената, но любопитното е, че това се случва по време на репетициите на Квинтет на физиците, където пеела дамата. Чуйте ги сега - Татяна и Сергей Никитини и "Александра" от "Москва не вярва на сълзи".

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!