Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

L`italiano - Тото Кутуньо

| обновлено 18.11.15 13:25
Фото: Архив
Днес в „Незабравимите“ е ред на един истински италианец - Тото Кутуньо.
Италианец, който (както наскоро ви разказахме) „стои“ зад някои от „най-френските“ песни на Жо Дасен и Далида. Но сега светлините на прожекторите ни са насочено изцяло към него - L`italiano.
Тото Кутуньо е роден в Тоскана, откъдето е и майка му, а баща му идва от Сицилия. През 1976-а започва да излиза от територията на композирането и за първи път се явява на Сан Ремо и печели трета награда с групата си „Албатрос“. След това Тото Кутуньо има шест (!) втори места и една победа (през 1980 г. с песента „Соло нои“). Но неговата „голяма песен“ е тази, която ще звучи днес при нас - „L’Italiano” (по-известна като „Lasciatemi cantare“). Годината е 1983-та, а „Италианецът“ е предложена първо на Адриано Челентано, който обаче не я харесва (едно от малкото недалновидни решения в неговата богата кариера).
Тото (или Салваторе, както е истинското му име) Кутуньо е печелил и конкурса Евровизия - това става през 1990-а със своята авторска песен „Insieme“, която се превръща в емблематична за Европейския съюз тема. Но най-успешната и най-ярко италианската песен на Тото Кутуньо е тази, в която се пее за италианското небе, за италианските жени, за спагетите, кафето „ристретто“, футболните страсти, меланхолията и истинските италиански мъже - „L’Italiano”.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!