Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Един от петимата най-именити контрабасисти - гост на Бас Фестивала в София или какво могат да постигнат 12 контрабаса на сцената


Вече втори ден тече богатата и многообразна програма на Академичния бас фестивал 2015. Негов "двигател" е проф. д-р Петя Бъговска. Известната дама активно концентрира, пътува, пише студиа и книги и ,разбира се, преподава, като винаги е "в крак" с най-новите тенденции в изкуството на контрабаса.

Сега за фестивала е щастлива, че е успяла да покани "едно от топ петте имена" в тазо сфера - немския професор Петру Уга и той вече провежда своя майсторски клас в музикалната академия в столицата.

А утре - в сряда, от 19 часа е заключителният концерт, който ще бъде изключително интересен. Първо Петру Уга ще прозвучат творби, писани за виолончело (вариациите Рококо на Чайковски) или цигулка (като сонатите на Барток и  Енеску), които прочутият изпълнител ще свири на контрабас, а във втората част са млади контрабасисти в различни състави - от 2 до 12 контрабаса ще пресъздават творби в широк диапазон  - от Пиацола до джаз стандарти. Концертът е от 19 часа в голямата зала на Музикалната академия, входът е свободен.

А денят четвъртък е посветена кръгла маса за новите тенденции в света на контрабаса - "защото вече не ни стига репертоара, писан за нашия инструмент", казва със заразен ентусиазъм Петя Бъговска. Чуйте какво разказа тя в нашето "Радиокафе".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!