Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Маркос Торенте: Понякога времето за писане и времето за живот съвпадат

БНР Новини
Маркос Хиралт Торенте на Софийския международен литературен фестивал
Фото: Фелия Барух

Животът на човека и съдбата на артист понякога болезнено съвпадат. Така поне се случва в романа „Време за живот“. „Време за живот“ е убедителен автобиографичен роман, в който читателите могат да открият чисто житейския сюжет за нелесните отношения между син и баща, но могат да съпреживеят и паралелния сюжет, разкриващ нелекото съществуване на хора с творчески професии. Синът е начинаещ писател, бащата – художник и бохем.
Не зная как, но Маркос Торенте, е съумял като автор да се разграничи  достатъчно от собствените си емоции, за да ги превърне във въздействащ автентичен литературен текст. Точно романът „Време за живот“, написан през 2010 година, донася и световната популярност на Маркос Хиралт Торенте, както и Националната награда за литература на Испания през 2011, и италианската награда „Стрега“ през 2014.

Литературният дебют на родения в Мадрид писател Маркос Хиралт Торенте е през 1995 година със сборник разкази „Разбери ме“. През 1999 г. Торенте е забелязан от критиката, посочен е за един от най-обещаващите автори на Испания и печели наградата „Хералде“ с романа „Париж“, а сборникът му с разкази „Нищо не се случва самò“ получава приза „Фурест и Рока“. Следващият му сборник разкази „Краят на любовта“ завоюва международната награда за литература „Бреве Рибера дел Диего“.

Испанският писател Маркос Хиралт Торенте участва в Софийския международен литературен фестивал, по време на 43-тото издание на Панаира на книгата в България. Читателите имаха възможност да се срещнат с него на 11 и 12 декември, когато беше представено и българското издание на романа „Време за живот“ в превод на Румен Руменов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!