Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В очакване на Рождество си пожелаваме най-доброто за бъднините

Патриарх Неофит ще оглави празничната служба

| обновлено 24.12.15 10:54
Фото: БГНЕС

Очакването на Рождество Христово е водещо в църковните и обредните традиции за днешния ден. Той се нарича Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава най-доброто за бъднините. Вечерта трапезата е богата, за да има благоденствие, но постна, защото е последният ден от Рождественския пост. 

Семейството се събира в очакване на раждането на божия син Иисус Христос. В тази нощ се е сбъднало онова, което Бог обещал на първите хора, че ще прати на техните потомци Спасителя. Бъдни вечер е начало на празненството, прославящо Христовото рождение. За любов и помощ към нуждаещите се призовава в Рождественско обръщение към българския народ патриарх Неофит: 
Днес, нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят, както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление. 

Тази вечер, със специално богослужение Празнична утреня за Бъдни вечер, Българската православна църква ще посрещне Рождество Христово. Патриарх Неофит ще оглави празничната служба в катедралния храм "Свети Александър Невски" в съслужение с архиереи и столично свещенство. Вечерното богослужение ще бъде предавано по програма "Хоризонт".

Какво да сложим на трапезата на Бъдни вечер, как се меси коледна питка и как са празнували Рождество нашите баби, чуйте разказа на баба Руска Иванова от Силистра в репортажа на Маргарита Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!