Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Опасност от поледици навсякъде в Северна и Източна България

| обновлено 07.01.16 11:58
Фото: БГНЕС

За днес в 15 области на страната е обявен жълт код за опасност от поледица, снеговалеж и силен вятър. 

От Областното пътно управление в Разград съобщиха, че републиканските пътища в региона са почистени и проходими при зимни условия, отменено е временното ограничение, което беше въведено сутринта за обработване на обледявания по пътните настилки. Още едно училище в Разградска област прекрати за ден учебния процес, заради заледявания и затруднен достъп до учебната сграда. От вчера във ваканция са 7 училища в община Лозница – там учебните занятия са спрени до края на седмицата.

Във Враца днес е неучебен ден заради тежката зимна обстановка и заледените улици. От Общината призоваха хората да излизат само при абсолютна необходимост. Въпреки критичната обстановка утре ще е учебен ден, съобщи в предаването "Преди всички" кметът на Враца Калин Каменов:
В момента не се движат тролейбусите, тъй като се създава опасност за живота и здравето на хората, получава се късо съединение заради оголените жици. Авариен екип на "тролейбусен транспорт" размразява контактната мрежа на тролейбусния транспорт, така че след 10.00-10.30 часа да могат да тръгнат и тролейбусите. По всички линии на тролейбусния транспорт сме осигурили автобуси, които да извозват пътниците, така че да не се нарушава транспортната схема на града.

По думите на Каменов почистващата фирма в града вероятно ще бъде санкционирана поради несправяне с работата. Селища в шест общини в област Враца са без ток. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено в късния следобед.

Обстановката в област Видин се нормализира, температурите днес са положителни и няма сигнали за бедстващи селища. Цяла нощ е продължило опесъчаването на републиканската пътна мрежа. Няма пострадали хора заради поледицата от последното денонощие. 

Всички пътища от републиканската мрежа в област Монтана са проходими. Продължава бедственото положение в община Медковец. Учебните занятия са преустановени и в община Брусарци и община Якимово. Около обяд трябва да бъде възстановено електрозахранването на селата Добри дол и Сливата в община Лом. Аварийните екипи на ЧЕЗ работят в берковското село Гаганица и във Вълчедръм, където е паднал 20-киловолтов стълб.

Преустановени са учебните занятия и в силистренските общини Тутракан, Главиница, Ситово, както и в четири училища в Дулово. И утре няма да учат учениците във всички училища в община Ситово, както ѝ учениците в двете училища в Дулово и в селата Окорш и Паисиево. Обстановката в района е спокойна. Тази сутрин температурите са положителни и движението по пътищата е нормално. Две машини опесъчават заледените участъци по пътя Силистра – Русе, в района на Тутракан.

Днес в 85 в страната няма да има учебни часове, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За 77 от тях причината е затрудненият достъп поради влошената пътна обстановка, а в четири се налага непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!