Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мартин Владимиров: Много вероятно е цените на петрола отново да тръгнат нагоре

Мартин Владимиров
Фото: http://www.csd.bg

Влизането на Иран на пазара беше вложено в новите цени и в този спад, който наблюдаваме от началото на годината, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването  “Нещо повече“ експертът Мартин Владимиров:

До момента Иран продаваше предимно на Китай, Индия, Япония и Южна Корея, които имаха специална отстъпка от санкциите на Обединените нации. Това се очаква да доведе до нови между 500 000 и 1 000 000 барела дневно на пазара ирански петрол, който до момента седеше по големи танкери в Персийския залив, чакайки първа възможност да бъдат продадени.

Според експерта цени от около 20 долара за барел петрол, каквито прогнози се появиха, са по-скоро нереалистични. Падането на санкциите срещу Иран и излизането на страната на пазара с допълнителни количества предизвиква колебания в цените, но то беше очаквано и от доста време влияеше към поевтиняване на нефта. Затова е много вероятно цените отново да тръгнат нагоре, тъй като в момента не са устойчиви: 

Изследване, което беше публикувано в края на миналата седмица, показва, че проекти за над 250 милиарда долара за проучване и добив на петрол ще бъдат замразени. Това означава, че в следващите 5-6 години няма да се появят на пазара нови 3 000 000 барела дневно, което означава, че в един момент при продължаващото покачване на консумацията на петрол, няма как да не се върнем към по-високи цени.

България е консуматор на горива и на невъзобновяеми източници т.е. е нетен вносител и всяко намаление на цената намалява разходите на потребителите и на бизнеса, но от друга страна ефектите върху бюджета са негативни, тъй като имаме фиксирани акцизи от Европейския съюз. Има все пак някакъв вид буфер, който непозволява страната да изпадне в сериозни бюджетни дефицити заради ниската цена на петрола, но най-важното е, че това дава един тласък на икономиката ни, защото ниските цени на енергията, а не само на петрола и на газа, спомагат на това бизнесът да произвежда и да изнася повече, 
обясни още Владимиров.

Интервюто чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!