Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Клод Франсоа - "Si j'avais un marteau"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме певеца, когото бившият френски президент Валери Жискар д'Естен определя като "френския еквивалент" на Бийтълс. Неговото име е Клод Франсоа, роден е в Египет, защото тогава баща му работел там в една от компаниите, свързани с изграждането на Суецкия канал.

Клод Франсоа е певец, продуцент и прекрасен композитор. Той е написал френския първообраз на песента, превърнала се в емблема на Франк Синатра (вече с текст на английски, дело на Пол Анка). Голямата известност го спохожда в началото на 60-те години, когато светът "принадлежи" на туиста и изобщо на идващата от Америка музика.

Клод Франсоа записва на френски език песен на "Евърли брадърс", която в оригиналния си вид се радва на скромен успех, а френската версия се понася шеметно към върховете на класациите. Франсоа е и превъзходен танцьор, за неговите концерти в прочутата зала "Олимпия" хореографията на балета е далеч по-впечатляваща от всичко, видяно до момента от парижани.

Ние днес ще слушаме Клод Франсоа с друга песен, дошла от Америка. Тя реално някога е стигнала и до България именно през френската версия на Франсоа. И на английски, и на френски, и на български, тя се нарича "Ако имах чук".

Създадена е през 1949 година от Пиът Сийгър и Лий Хайс в подкрепа на движението за граждански права, въпреки че е така ведра и весела във вида, в който я познаваме днес. Първият по-успешен запис е на американското трио Питър, Пол и Мери, след това се "намесва" и Трини Лопез. Но в Европа големият успех идва с изпълнението на Клод Франсоа.

И до ден днешен много френски филми започват или завършват с тази песен!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!