Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Природният газ може да поевтинее с близо 20 % от април

Няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ, подчерта председателят на КЕВР

| обновлено 27.01.16 19:20
Фото: БГНЕС

Природният газ може да поевтинее с близо 20 на сто от април. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  От своя страна това намаление може да доведе до падане на цените на топлоенергията и тока.

Поевтиняването на природния газ, което се дължи на намалението на стойностите на петрола, означава и по-ниски цени на топлата вода и парното и дори на тока, обясни Иван Иванов:

Моите очаквания са да достигне до 20% поевтиняването, защото следя ежедневно цената на суровия петрол и ще има съответно отражение върху цената на високоефективната енергия, произвеждана от топлофикационните заводски централи. А тази цена влияе върху добавката "Задължение към обществото".

Иванов не посочи с колко ще поевтинеят топлоенергията и тока като резултат от по-ниските цени на синьото гориво.  Според експерти от бранша, обаче това би трябвало да доведе до спад в цените на парното и топлата вода между 7 и 10 процента, а за по-ефективните топлофикации и до 15 на сто.

Иван Иванов коментира още, че всяко домакинство ще бъде разглеждано отделно, когато бъде определяно, кои хора са енергийно бедни и имат право на помощи за отопление.

Ако не искат да го ползват/бел.ред парното/ няма никакво основание да бъдат считани за енергийно бедни. И аз мога да си изключа радиатора, но това не означава, че съм енергийно беден. Така, че няма такова съответствие. Трябва действително да бъдат оценени нуждите на хората за енергийно потребление и дали тези нужди превишават 10% от семейния бюджет, посочи председателят на енергийния регулатор.

Няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ, подчерта председателят на КЕВР. Иванов поясни, че частната газова компания, която имаше проблеми с доставчика си "Газпром Експорт", се е споразумяла с "Булгаргаз":

Договорът между "Овергаз" и "Булгаргаз" е за срок от три години, като се актуализира всеки месец. Имаме вече и съответно получени известия, че всичко е подписано за месец февруари. Договорът е тригодишен, но във всеки един момент месечно се правят заявки, което означава, че може след това, тези заявки да бъдат прекратени.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!