Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Двама българи се заселват в Столипиново, за да правят документални клипове

Фото: БГНЕС


Младите пловдивчани  Борис Бъндев и Росен Чепилски, които някои биха определили като "етнически българи от добри семейства", по собствено желание се заселват в Столипиново. Те ще живеят в най-големия ромски квартал, определян и като най-голямото ромско гето в България, в продължение на една година. Решението взимат по Коледа и от началото на 2016 година вече споделят апартамент в един от високите блокове в Столипиново без асансьор.

За предаването „Хоризонт до обед“ Бъндев спомена, че до решението са стигнали заради  желанието си да променят околната среда около себе си.  

Проектът им е озаглавен "356". В продължение на 356 дни  те ще правят клипове за живота в квартала, и ежедневно ще публикуват в Youtube. В стремежа си да запазят автентичността на средата, двамата са изключили дните с големите ромски празници, когато в квартала се появяват много медии. 

Медиите, които "кацат", за да отразяват събития в ромските махали променят оптиката към реалния живот там, смятат те.

Въпреки че, Росен учи кино, а Борис е обикалял света, има опит като журналист в списание Vice, и  се интересува от страшно много неща, инициативата им  "Живот в Столипиново" не е свързана с желание за ексцентризъм или себепоказване. 

Филмовите клипчета ще бъдат създавани от ромските младежи, а Борис и Росен само ще помагат  за да могат ромските хлапета да следват собствения си поглед към реалността.

 Най-шокиращо според двамата не са различията, а приликите между живота в Столипиново и този извън махалата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!