Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Любомир Пейчев: Необходим е институт, който да архивира паметта за миналото

Според архитекта българите се страхуват да се вгледат в общото минало

Навършиха се 25 години от падането на Берлинската стена – достатъчно време да се обърнем назад и да видим какво сме направили за осмисляне на близкото ни минало. На какво ниво е едно общество се вижда от това как то гледа на своето минало. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед“ архитектът Любомир Пейчев. Той се представя в изложбата "До Европа и назад“, събрала дипломни работи на завършили зад граница студенти по архитектура и урбанизъм, които са посветени на България. Проектът на Пейчев е свързан с централната градска част – площад "Батенберг“ и осмислянето на пространството около бившия мавзолей. 

Според Любомир Пейчев хората се страхуват да погледнат общото минало и всеки го гледа през своята перспектива. Той изказа мнението, че е необходим институт, който да събира и архивира паметта на миналото чрез истории и артефакти:

Няма друго по-правилно място това да се случва от пространството на бившия мавзолей. Останките на мавзолея трябва да се разкопаят и да се показват като артефакт, като едно от най-важните доказателства за това какво се е случвало. Бункер с руска техника за балсамиране от 40-те години е достатъчно интересен артефакт.

Някои от представените на изложбата дипломанти са се завърнали в България и живеят тук, разказа Любомир Пейчев, според когото за България се правят много неща извън страната, които не се забелязват тук. 

Градоустройство в София абсолютно липсва.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!