Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Елвис Пресли - „Jailhouse Rock"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме един от най-големите в рока, и изобщо в музиката - Елвис Пресли и неговия "Затворнически рок".  Годината е 1957, Елвис Пресли е на 22. Автори на песента са Джери Лайбер и Майк Столър, а тя (песента) е издадена през септември, за да съвпадне с излизането на едноименния филм с Елвис в главната роля.

„Jailhouse Rock" се превръща в една от най-емблематичните песни в историята на рока, а "клипа" или по-скоро визуализацията на "Затворническия рок" със специфичния маниер на танцуване на Елвис Пресли и групата затворници на различни на нива зад него, са се превърнали в класика и са включени в документалния филм That's Entertainment!

"Затворническият рок" прекарва седем седмици на върха на класацията на Билборд и е първата песен в историята на британските класации, която "влиза" директно на първа позиция. И единствената, която стига два пъти до номер едно - през 1958 и през 2005. Два милиона копия са продадени набързо и с лекота, както се е случвало всичко тогава около магнетичната личност на младия Елвис Пресли.

Интересно е, че някои от "героите" в песента са "взели" имената на истински личности - Шифти Хенри е известен музикант от Лос Анжелис, а "The Purple Gang" са били истинска банда...

Но всичко това вече е част от музикалната история - начело с Елвис Пресли.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!