Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Йордан Йовчев: Искам да правим по едно добро на ден, за да се чувстваме добре в кожата си

Йордан Йовчев: Искам да правим по едно добро на ден, за се чувстваме добре в кожата си
Фото: Личен архив

„ПРИЯТЕЛИ в „Нощ на звездите“ на 24 февруари ще се проведе в чест на успешните млади таланти на България за 2015 година, наградени от Фондация “Енчо Керязов”! Тази година спектакълът е сцена на легендарни личности от света на спорта, музикалното и цирковото изкуство, които идват в София, водени от приятелството си с именитите ни сънародници Енчо Керязов и Йордан Йовчев.

Над 100 са участниците в спектакъла. Награждаваме 14 деца, 5 от които са в неравностойно положение. 9 са останалите призьори в три раздела – култура, образование и спорт. Тези деца са уникални и за това акцента в спектакъла са именно те. В тяхна чест сме поканили да вземат участие едни от най-добрите циркови изпълнители в света. Искаме да се почувстват специални. За тях ще има червен килим, специално изработени статуетки и награди. Искам да правим по едно добро на ден, за да се чувстваме добре в кожата си, това каза специално на „Спорт и музика“ легендата на спортната ни гимнастика Йордан Йовчев.

Сред звездите на световното изкуство, които зрителите ще видят на 24 февруари в зала „Арена Армеец“ са:

Кес ван Лимпт - един от най-големите продуценти в света идва в България, за да ръководи репетициите на спектакъла ПРИЯТЕЛИ в “Нощ на звездите. Чрез своята агенция Interpresario, Кес ван Лимпт участва в създаването на програмата и продуцирането на един от най-грандиозните проекти – Световен Коледен цирк в Кралски театър Карре, с 20 издания до момента. Той е мениджър и продуцент на някои от най-известните холандски художници. Повече от 12 години направлява успешните предавания на Tineke Schouten. В Холандия Interpresario се ангажира с концертите и програмите на Скот и Мюриел, Луис ван Дайк и др. Кес ван Лимпт има реализирани успешни световни продукции: „Порги и Бес“, „Коса“, концертните турнета на Хулио Иглесиас, Нана Мускури, Удо Юргенс и др. Това са само няколко примера за големите успехи на продуцента в близо 20-годишната му кариера.

Васко Василев - Само 5 дни преди своя концерт в зала “Арена Армеец”, цигуларят е част от ПРИЯТЕЛИТЕ, които заедно с Енчо Керязов и ЙорданЙовчев участват в грандиозния спектакъл в чест на талантливите деца на България! Когато Енчо ме покани да се включа в “Нощ на звездите” малко се стреснах, защото не знаех какво точно има предвид, но след като ми сподели идеята си, веднага приех. Засега е тайна.

Левон Манукян - Диригентът с огнен темперамент, който със страст и артистичност участва в проекти със световноизвестното сопрано Катя Ричарели, виртуоза Пепино Принчипе, поп-певицата Ейми Стюарт и други звезди от музикалния световен елит! Левон Манукян има повече от 20 години опит на сцената като диригент с над 700 концерта в България, Швейцария, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Словакия, Македония, Хърватска. От няколко години е диригент и ръководител на създадения от него „Levon Manukyan Collegium Musicum”, с който реализира първия в света метъл-балет „Déjà-vu“, музикалният проект „Рок-Барок“ и редица мюзикъли. Работил е с българските певци Орлин Горанов, Тони Димитрова, Васил Петров, Ваня Костова и др.

Петър Шопов - Грандиозният спектакъл „Нощ на звездите” ще взриви зала „Арена Армеец” с уникалния звук на музикален инструмент с 63 регистъра и обхват от пет октави. Той е изработен в Холандия от фирмата „Йоханус Рембранд”. Майсторът, който ще свири на това звуково чудо, е българинът Петър Шопов – органист, пианист, диригент и композитор, лауреат на конкурсите Коршенбройх (Германия) и Вил дьо Каруж (Швейцария), доцент в Музикалното училище в гр. Любек, Германия.От 2000 до 2007 г. Петър Шопов е титулярен органист на катедралата в Курау, Германия. През 2003 г., на летния фестивал „Опера на площада“, той изпълнява „Небесни звуци“ - първият органов концерт на открито в България.

Юри Кеки - Легендата на световната спортна гимнастика и близък приятел на нашия гимнастик Йордан Йовчев пет пъти печели европейската купа, а два пъти се окичва с бронза. Юри Кеки е четирикратен европейски шампион, петкратен световен шампион и олимпийски шампион от Олимпийските игри в Атланта'96. На Олимпиадата в Атина през 2004 г. той е с бронзовото отличие. Възмутен от ощетяването на Йордан Йовчев, чийто златен медал съдиите незаслужено дават на представителя на домакините, пред препълнената зала в гръцката столица Кеки вдига ръката на Йовчев, показвайки демонстративно, че българинът е №1.

Дмитрий Григоров  “Полет на страстта” - този невероятен танц в ефира под купола на цирка е удостоен с най-високото отличие “Златен Клоун” от Монте Карло като най-добрия въздушен номер в света. Лично принцеса Стефани връчва на украинеца Дмитрий Григоров и неговата партньорка най-големия трофей в света на цирка. Феноменалните изпълнители на въздушното шоу отказват ангажимент в Мюнхен, за да се включат в спектакъла ПРИЯТЕЛИ в“Нощ на звездите” в София, в зала “Арена Армеец”.

Трупа Рокашкови - носители на “Бронзов клоун” от Монте Карло и идват от Австралия специално за "Нощ на звездите". Най-големият атракцион на Цирк „Ронкали“ ще бъде в България! Естествено – за първи път!!! Как трима мускулести мъже могат да впечатлят една красива жена? Това ще ви покажат момчетата от Москва в техния невероятно артистичен номер. Рискованите елементи, които те изпълняват, им носят победи на най-престижните циркови фестивали. Сергей Рокашков е международен майстор на спорта на Русия по спортна гимнастика. Неговата съпруга Наталия е със същото високо спортно отличие. Известният московски режисьор Александър Осипов присъединява към звездното дуо още двама гимнастици и създава любовна история на квадрати бари, с която прави фурор в света на цирка. Трупата печели златен медал на цирковия фестивал в Париж „Циркът на бъдещето“ през 2003 г., а през 2006 г. на световния цирков фестивал „Монте Карло“ принц Рене награждава артистите с „Бронзов клоун“.

Андрей Жигалов - клоунът без грим. Андрей Жигалов е единственият клоун в света, който печели златен медал на фестивала „Циркът на бъдещето“ в Париж. Той е притежател на много отличия: Голямата награда на Президента на Франция от фестивала в Маси, награда „Чаплин“ на международния фестивал“ Водрю Дорион” Канада, „Сребърен клоун“ от международния цирков фестивал в Монте Карло! „Кние“, „Флик Флак“, „Ронкали“ и другите най-големи световни вариетета и циркове канят в своите програми „Клоунът без грим“.В Русия Жигалов е познат и като филмов актьор. За изпълнението му в главната мъжка роля във филма „Облако рай“, той получава наградата Актьор на годината.

В програмата на спектакъла участват още: актьорът Христо Мутафчиев, звездите на спорта Алексей Немов – спортна гимнастика, Станка Златева – борба, Петър Стойчев – плувен маратон, националният отбор по акробатика, българският ансамбъл по художествена гимнастика, Тодор Спасов и приятели – клифдайвинг; звездите на цирковото изкуство Мартин Силаги с “Колелото на Сир” и Братя Ковачеви с “Колелото на смъртта”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!