Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Катрин Деньов & Франсоаз Дорлеак - "Песента на близначките"


Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме две прекрасни френски актриси, които демонстрират и приятни певчески заложби.

Катрин Деньов и Франсоаз Дорлеак - въпреки различните си фамилии, те са сестри, а в песента - даже и близначки. "Chanson des Jumelles" ("Песента на близначките") е част от филма "Момичетата от Рошфор", написана е от легендарния френски филмов композитор Мишел Льогран. Режисьор е Жак Деми, който вече е направил Катрин Деньов прочута с филма си "Шербургските чадъри". И там музиката е на Льогран, а темата - една от най-известните в историята на киното.

Но сега да разкажем малко повече за двете дами - Катрин Деньов, всички я познаваме, една от най-прочутите френски актриси, любимка на Луис Бунюел (и тук вендага "изниква" тя като неговата "Дневна красавица"), Роман Полански  и Франсоа Трюфо. Има 14 номинации за френската кинонаграда "Сезар", два пъти я печели - за ролята си в "Последното метро" на Трюфо и за "Индокитай" през 1992.

През 1998 г. получава наградата за най-добра женска роля на фестивала във Венеция за "Площад Вандом" (тогава Катрин Деньов дойде да снима в България). Тя е считана за музата на Ив Сен-Лоран (той я "облича" и в "Дневна красавица" и в още куп филми) и неизменно е сред най-добре облечените актриси в света. Името й всъщност  е Катрин Дорлеак, но го променя, за да се отличава от своята по-голяма сестра Франсоаз, която е била по-известната от двете и участва във филми от дете.

Тя е другият глас в днешната песен - Франсоаз Дорлеак, която умира в катастрофа едва 25-годишна. И тя е играла във филми на Трюфо, на големия екран си е партнирала с Жан-Пол Белмондо и Майкъл Кейн. И така - годината е 1967, три години след "Шербургските чадъри", Жак Деми отново кани Катрин Деньов, този път заедно със сестра й плюс Джийн Кели и Мишел Пиколи и снима една очарователна музикално-любовна комедия, която е номинирана за Оскар за музиката на Мишел Льогран.

Така че "незабравимата ни песен" днес е изтъкана от френски шик и изпълнена от две прекрасни актриси - Катрин Деньов и Франсоаз Дорлеак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!