Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Жилбер Беко - "Je Reviens Te Chercher”

В днешния дъждовен ден, който напомня малко на сцена от френски филм за голямата невъзможна любов, ще слушаме Жилбер Беко. Роден в Тулон като Франсоа Жилбер Леополд Сили.

Той от малък свири на пиано, учи в Консерваторията в Ница… напуска я, за да се присъедини към френската съпротива. Прекрасен пианист, той има собствено трио, но започва да пее едва след съвета на Едит Пиаф. Но продължава и да пише  - не само песни, но и опери и кантати. Някои от песните, създадени от Жилбер Беко, стават големи хитове в Америка (разбира се, с английски текстове). Така е и с „Et Maintenant” (един от най-продаваните френски сингли на всички времена), която като “What Now My Love“ е изпълнявана от Шърли Беси, Сони и Шер, Елвис Пресли, Джуди Гарланд и Франк Синатра, така е и с „It Must Be Him”, която става известна в изпълнението на Вики Кар. И още много незабравими заглавия.

Но днес ще слушаме Жилбер Беко с една песен, която си остава негова - макар че днес непрестанно се пее от големите звезди на френскоезичния свят. Тя се нарича „Je Reviens Te Chercher”(Завръщам се, за да те търся), написана е от Беко през 1967 - три години преди да дойде с рецитал на  нашия „Златен Орфей“ и някъде по времето, когато има кратък романс с Бриджит Бардо.

Почти 5 десетилетия продължава кариерата на Жилбер Беко - един от безспорните любимци на парижката публика, който има 33 концерта в прочутата зала „Олимпия“, като на един от първите - още в средата на 50-те години, той събира над 6000 души (три пъти над тогавашния капацитет на емблематичната зала).

И ето го сега за втори път сред нашите „Незабравими“ - преди с „Натали“, а днес с носталгично-романтичната „Je Reviens Te Chercher”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!