Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Джордж Харисън - Here Comes the Sun

Днес в рубриката "Незабравимите" песента си идва с датата, защото на 25 февруари 1943 година е роден един от легендарната ливърпулска четворка - Джордж Харисън.

Няколко са знаковите заглавия на "Бийтълс", написани от него - While My Guitar Gently Weeps, Something и днешната - Here comes the Sun. Джордж я създава в градината на Ерик Клептън в Съри през 1969-а през рекордно слънчевия за Англия месец април  - и двамата страхотни китаристи, тогава и големи приятели.

Here Comes the Sun e песен от албума "Аби Роуд". Някак тихо щастлива, в нея Джордж Харисън "излива" радостта си, че е на спокойствие - далеч от всички бизнес и законови неразбории с "Епъл" (и не само), които "тресат" "Бийтълс" в този момент. В записа на Here Comes the Sun участват Пол, Ринго и Джордж, без Джон Ленън, който се възстановява след автомобилна катастрофа. В песента се влюбва и критиката, и публиката. В много класации тя е сред 10-те най-хубави песни на "Бийтълс".

Описват я като "тих химн на надеждата", която въпреки привидната си непретенциозност, е сред най-красивите песни, създавани някога. Карл Сейгън иска Here Comes the Sun да полети с "Вояджър" и на "Бийтълс" идеята много им харесва... идеята не се осъществява поради проблеми с правата.

Но със сигурност 1969-а е преломна за Джордж Харисън, защото след Something и Here Comes the Sun във "великолепната четворка" вече има трима композитори.

Ето го - Джордж Харисън в "Незабравимите" с Here Comes the Sun.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!