Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Петула Кларк - Downtown

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме "за песента на трафика" и за това, че винаги, когато ти е тъжно и някак сиво, можеш да прескочиш "до центъра" и да се потопиш в пулса на живота. За това се пее в Downtown на Петула Кларк.

Нейната кариера започва през Втората световна война, когато гласът и често звучи по BBC Radio (дебютът й в ефир е през 1942. когато е едва на 9). Най-силните й години обаче са 60-те, когато успехът на редица нейни песни и "носи" титлата "Първата дама" на британската (музикална) инвазия отвъд океана.

Петула Кларк е не само певица, но и актриса, пише и песни, а днес, на 83 години, тя е в чудесна форма, изнася концерти и даже пътува по турнета от време на време. От дългата и кариера, в която има над 68 продадени албума, ние днес ще се спрем на "ерата Downtown" - тогава идва истинската слава за Петула.

През 1964 в дома й в Париж идва Тони Хач с няколко песни, сред които една не съвсем довършена, вдъхновена от Ню Йорк. Щом я чува, певицата казва на Хач, че ако напише "толкова хубав текст, колкото музиката", тя веднага ще я запише. Така и става. Но и двамата не си дават сметка, какво "чудо" са сътворили.

Петула Кларк е на турне в Канада, когато научава, че Downtown я "въртят" непрестанно по радиостанциите в САЩ и Великобритания. Успехът е зашеметяващ - песента става номер 1 в Америка и втора в родната й Великобритания.

Това е първият от 15 поредни хита за Петула Кларк - ето я сега по нашето градско радио с Downtown, идва петък вечер все пак - време за купон!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!