Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Боби Дарин - Mack the Knife

Днес, в деня след "Оскарите", ще слушаме песен, удостоена с друга престижна награда. Годината е 1959 - тогава "Грами"-то за най-добър запис "отива" при Mack the Knife в изпълнение на Боби Дарин.

А всъщност песента е написана 31 години по-рано от именития немски композитор Курт Вайл, а текстът е на Бертолд Брехт, защото Mack the Knifeе част от съвместно създадената тяхна "Опера за три гроша". Английският текст е на Гифорд Кохран и Джерълд Кримски.

Постепенно Mack the Knife се превръща в джаз стандарт. В края на 50-те Луис Армстронг записва своя версия, която се радва на добър успех, но "големият пробив" в класациите "идва" с гласа на Боби Дарин, който дори не е бил убеден, че песента има потенциал да бъде издадена като сингъл. Дик Кларк, един от най-известните радио и телевизионни водещи в онези години дори го съветва изобщо да не я записва, защото едва ли "рокендрол аудиторията би харесала песен от опера". Но преценката му е била изцяло погрешна.  

Mack the Knife не само стига първото място в Биборд Хот 100, не само му носи Грами, а се превръща в една от най-пусканите по радиото песен не само през 1959, но и през следващите няколко, а и днес се намира на трета позиция във вечната класация на песните, оглавявали Билборд.

Mack the Knife продължава да привлича много големи певци след Боби Дарин - от Франк Синатра и Тони Бенет, та до Майкъл Бубле и Роби Уилямс. И една страхотна дама - Ела Фитцджералд, която я изпълнява така, че въпреки че забравя текста след първия куплет и й се налага да импровизира, получава Грами. Поредното за Mack the Knife.

Ние ще я слушаме днес обаче в първата й "грами" премяна, с гласа на Боби Дарин, който пък започва кариерата си като композитор на песните на Кони Франсиз. Той има и Златен глобус за актьорското си превъплъщение във филма "Beyond the Sea", бил е и активен участник в президентската кампания на Робърт Кенеди.

Боби Дарин умира едва на 37 години, но сега ще го чуем в пълния му блясък  - така както е звучал през 1959 с Mack the Knife.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!