Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Луис Армстронг - What a Wonderful World

Фото: allmusic.com

Днес в рубриката "Незабравимите", ще слушаме една от онези песни, които ни носят надежда и вяра, че светът около нас може да бъде и прекрасен и че това, което ни събира е много повече от това, което ни разделя.

Това усещане е заложено още в заглавието – „What a Wonderful World“ (Колко е прекрасен светът). Създадена е от Боб Тийл под името Джордж Дъглас (известен продуцент) и Джордж Дейвид Уайс, прочут и влиятелен композитор, който е бил и президент на Гилдията на музикантите в Америка. Предлагат я първо на Тони Бенет, но той... отказва да я изпее.

В крайна сметка, всяка песен си има своя съдба и на тази именно й е било "писано" да бъде представена от Луис Армстронг. Така и става. Годината е 1967, успехът в Щатите е скромен (поне в началото), но във Великобритания "What a Wonderful World" носи на Сачмо категорична първа позиция във всички класации и рекорда за най-възрастен певец, достигнал върха (тогава Луис Армстронг е бил на 66 години и 10 месеца (този рекорд след доста време е "подобрен" от Том Джоунс, който става номер 1 на 68 години).

Успехът на "What a Wonderful World" е впечатляващо дълготраен - сингълът излиза през август 1967, а през 1968 става номер едно по продажби - първо във Великобритания, после и в САЩ. Тогава създателите на песента започват да променят предисторията и да "се кълнат", че са я написали специално за Луис Армстронг, защото можел като никой друг да обединява хората.

Каквато и да е истината, песента е прекрасна! Неслучайно е любима за куп режисьори и "участва" в куп филми - от "Добро утро, Виетнам" с Робин Уилямс до "12 маймуни" с Брус Уилис, през сериала "Пътеводителят на галактическия стопаджия" на Би Би Си, "Мадагаскар' и поне още 20 телевизионни сериала.

С удоволствие ще слушаме сега Луис Армстронг с "What a Wonderful World".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!