Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Слънчев джаз+ на 6 март:

Афро-джаз с босненския тромпетист Душко Гойкович, Кал Джейдър, Монго Сантамария и Дюк Елингтън, плюс Алфредо Родригес и Ришар Галиано

| обновлено 07.03.16 10:49
Душко Гойкович
Фото: OhWeh

В продължение на темата от миналия месец за тълкувания на концепцията за "екзотичния" джаз от средата на 60-те до днес, навлизаме в афро-джаза с босненския тромпетист Душко Гойкович. С неговото връщане в Европа в средата на 60-те започва и еманципирането му от американските биг-бендове, чиито солист е в продължение на десетилетие. Първият му авторски проект след завършването на композиция в Бъркли е  Swinging Macedonia (следващият път ще слушаме и негова музика, посветена на Охрид, но почти 30 години по-късно).

Преди да се върнем към афро-джаза от 60-те с Кал Джейдър, Монго Сантамария и Дюк Елингтън кратко включване от последната седмица, когато Куинси Джоунс разкри малка част от новия си продуцентски проект с младия кубински композитор и пианист Алфредо Родригес в дуо с любимия ни басист и певец Ришар Бона.

Финалът на предаването е с още наши любимци, включително един от кръстниците ни, Ришар Галиано, в чийто поздрав ни съветва да не слушаме само чист джаз. Заедно с Паоло Фрезу и Ян Лундгрен те току-що издадоха втора част на опуса си Маре Нострум, където класиката съжителства с авторската им музика.
И да не пропуснем - Мина с две песни на испански от албума, посветен на баща ѝ. Едната е най-популярната песен на испански в света, а другата ѝ версия е тази, с която в края на Втората световна влиза в Европа. Повече за тази песен с подкаст на нейни знакови изпълнения още в понеделник в мултимедийната версия на Слънчев джаз+ в Бинар.
Нощта е млада!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!