Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час, вече в петък след 23:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Маркос Вайе отговаря на въпроса "Мъртъв ли е джазът?"

"Слънчев джаз+" в последното си септемврийско издание дава отговор на провокативния въпрос, станал заглавие на поредицата на продуцентите Али Шахид Мухамад и Ейдриън Лъндж "Мъртъв ли е джазът"? Поредният им гост дава отрицателен отговор разбира се, с..

публикувано на 25.09.20 в 09:15
Джейкъб Колиър е мултиинструменталист...

Изненади от третия албум от тетралогията „Джес” на Джейкъб Колиър

От този петък и събота, Daniel Casares - Guitarrísimo 2020 ще дава началото на уикенда по Радио София, като в следващите сезони дори ще буди и слънцето по нашите географски ширини (6 заранта). Разбира се, повечето от новата музика, както и досега ще има..

публикувано на 18.09.20 в 09:20
В новата продукция на Харолд Лопес-Нуса джазът среща любими на младото поколение жанрове

Палитра от Гари Пийкък до Чарли Паркър

Началото на предаването е нашето сбогуване с легендата на контрабаса Гари Пийкък, белязал съвременния джаз като сайдмен на гиганти от Майлз Дейвис до Кийт Джарет, с когото го слушаме (разбира се, с Джак ДеДжонет на ударните) в класиката на Жозеф Козма..

публикувано на 13.09.20 в 07:45
Паоло Фрезу

Паоло Фрезу с Даниеле ди Буонавентура, плюс Мелъди Гардо от замъка Ерувил

Първият септемврийски "Слънчев джаз+" продължава с концерта, с който завършихме предаването от миналата седмица, а именно Паоло Фрезу с Даниеле ди Буонавентура и триото на Жак Мореленбаум от фестивала "Тайм ин джаз 2019" в Беркида, Сардиния...

публикувано на 06.09.20 в 07:40

Бебел Жилберто и други музиканти с продукция от периода на пандемията

Последният августовски "Слънчев джаз+" отново дава предимство на музиканти, осмелили се да предложат нова продукция по време на криза. Началото е с летните парчета на "The Bahama Soul Club feat. Billie Holliday". Продължението също е в стил..

публикувано на 30.08.20 в 07:45
Даниеле ди Буонавентура е широко известен с бандонеона си, но в последния си албум свири на пиано

Соло пиано на Даниеле ди Буонавентура в албума му "Romanze Senza Parole"

През август продължаваме да обикаляме концертните и фестивалните подиуми, но не забравяме и новите, макар и редки продукции.  Началото е с бандонеониста Даниеле ди Буонавентура, но в случая е композитор и соло пиано в албума си "Romanze Senza..

публикувано на 16.08.20 в 07:45

Слънчев френски джаз плюс Ди Ди Бриджуотър и дуо от Куба

Последният за месеца "Слънчев джаз+" задава тона на летните ни предавания с живи изпълнения от концерти и фестивали. Тази година фестивалите са значително по-малко, но това не значи по-малко интересни. Да не говорим, че вече има онлайн фестивали, със..

публикувано на 28.06.20 в 07:40
 Джон Скофийлд

От най-интригуващото: премиери и предпремиери

Вторият юнски "Слънчев джаз+" представя няколко премиерни албума. В началото китаристът Джон Скофилд почита своя ментор Стив Суолъл с две негови композиции от посветения изцяло на него "Swallow Tales". В края - британците от "GoGo Penguin" с две..

публикувано на 14.06.20 в 07:35
Жан-Луи Матиние

Кубински пианисти, Адриана Калканьото в карантина, Жан-Луи Матиние

Първият юнски "Слънчев джаз+" започва с няколко концертни изпълнения на кубински пианисти. В началото е Гонсало Рубалкаба от токийския "Блу ноут". След него - Омар Соса в концерта за 20-годишнината за един от лейбълите му, "Скип". Друг лейбъл, който..

публикувано на 07.06.20 в 07:35

Кубинска вълна с Орландо Марака Вайе, Омара Портуондо, Ана Карла Маса

"Слънчев джаз+" на 24 май започва с композиция на Събин Тодоров, чийто албум "Археология" представихме наскоро - от там слушаме още една негова композиция, "What a mess" . Продължението е на кубинска вълна с флейтата на Орландо Марака Вайе - "Tumbao..

публикувано на 24.05.20 в 07:25