Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час, вече в петък след 23:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Джазнезис

Джазнезис?

"Слънчев джаз+" започва с музикалните търсения на мир с последната продукция на бразилката Флора Пурим ("Search for peace"), но завършва с карибската версия на Курт Вайл-Бертолд Брехт "Pedro Navaja", а.к.а. "Меки Ножът".от Рубен Бладес в негов концерт в..

публикувано на 11.06.22 в 10:08
Хорхе Пардо и Алексис Алонсо

Живот във водата

Това е името на последната музикална авантюра на един от любимите „кръстници“ на „Джаз+“ – Европейският джазмен на 2014, испанският флейтист и саксофонист Хорхе Пардо . В случая той е гост на пианиста от Санта Крус де Тенерифе Алексис Алонсо , автор..

публикувано на 03.06.22 в 18:05

Джаз Сабат

Преди две години повдигнахме завесата над мистификацията на заглавието . Рецидивът е налице под формата на втори техен албум, откъдето започваме, естествено с "Параноид". "Кашмир" на "Лед Цепелин" ги следва в концертната версия на тромпетистката Ерел Бесон..

публикувано на 27.05.22 в 18:05
Ерел Бесон

Накъде върви светът?

Започваме с "Ou va cet univers" - заглавие от концертния албум на тромпетистката Ерел Бесон, записан в Кутанс. Там сега започва поредния "Джаз под ябълковите дървета" с концерта на Мелъди Гардо и Филип Пауъл, чийто дуетен албум излезе днес (повече в..

публикувано на 20.05.22 в 18:00
Орнела Ванони с Паоло Фрезу

Влиянието на джаза

Когато бразилци ти пеят за влиянието на джаза, не може да не става дума и за обратното - това на самбата и босата в джаза. Затова този "Слънчев джаз+" подхожда многостранно към темата. Самото парче "Influencia do Jazz" е изпято преди точно 60 години от..

публикувано на 13.05.22 в 18:00
Мамаду Диабате

Околосветски

Околосветският "Слънчев джаз+" започва с бразилски поглед от Япония (Юн Мияке - "Parece Ate Carnaval"). Композиторът, свързал предишни свои проекти и с български гласове, не се спира - след Бразилия, отива в една френска мечта ("Le Reve De L'eau") и стига..

публикувано на 06.05.22 в 18:00
ШекБенд с учителя си

Добър учител, добри ученици, добър джаз

На 30 април, от години по инициатива на ЮНЕСКО, се отбелязва Световния ден на джаза. При нас всеки ден е ден на джаза и неговите плюсове. Лошо няма в концерти в централата на ООН под егидата на Хърби Хенкок, още повече, тазгодишният е обявен като..

публикувано на 29.04.22 в 18:00
Максим, Ана и Артем Шекера (ShekBand)

Слънчев джаз от украински деца под бомбите

Този Разпети петък няма да слушаме Ян Гарбaрек с “Parce Mihi Domine”, нито Колтрейн с “A Love Supreme”. Учудващо за мен, представителите на най-свободната музика, досега нямат ярък музикален израз срещу зверствата. Но за сметка на това, децата в едно..

публикувано на 22.04.22 в 17:55
Синът на китариста Баден Пауъл - Филип и Мелъди Гардо

Говорите ли танго?

"Говорящо танго" е идея на познатия ни от групата на Ди Ди Бриджуотър в София Минино Гарай. В него е асът на френските перкусионисти Андре (Деде) Чекарели - също бивш сайдмен на Ди Ди, както и китаристът от триото на Георги Корназов - Маню Коджиа. В..

публикувано на 15.04.22 в 17:03
Чано, Амилтон и Рубем, а.к.а. Чабем

Песента на емигрантите

В деня, когато "Пинк Флойд" неочаквано се събраха в нова песен с клип за подкрепа към Украйна, "Лед Цепелин" откриват нашия "Слънчев джаз+". По-точно, тяхната музика ("All my love", "Immigrant song") в джаз-версиите на френския вибрафонист Франк Тортийе..

публикувано на 08.04.22 в 12:57