Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Ерик Трюфа

Ерик Трюфа и Мелъди Гардо в Монреал

В деня на падането на Бастилията френският привкус в "Слънчев джаз+" идва с един от "кръстниците" ни - Ерик Трюфа, и документални записи от концерта му в Монреал в рамките на тазгодишното издание на най-големия джаз-фестивал в света. Пак от там слушаме и..

публикувано на 14.07.19 в 07:35
Хърби Хенкок, Куинси Джоунс и Чик Кърия гледат към Джейкъб Колиър

Детето-чудо, което стана Айнщайн на джаза

Началото на лятото е и начало на големите фестивали. В първия юлски "Слънчев джаз+" се пренасяме в Монреал, където според книгата на рекордите е най-големият джаз-фестивал в света. "Джаз+" му е гостувал в 1997 г., а и много след това сме разчитали на..

публикувано на 07.07.19 в 07:35
Акордеонистът Джани Коша (вляво) и Джанлуиджи Тровези

Каква е връзката между Умберто Еко и тандема Джани Коша - Джанлуиджи Тровези

Последният юнски "Слънчев джаз+" остава в първата си част верен на италианската вълна, с която посрещнахме лятото преди седмица. Този път протагонистите са други, но историите, които разказват, са не по-малко вълнуващи. Началото е посветено на един..

публикувано на 30.06.19 в 07:35
АКА трио с Антонио Форчоне

Повей от Италия с проекти на Г. Мирабаси, Дж. Петрела и Антонио Форчоне, плюс АКА трио

В предпоследния юнски "Слънчев джаз+" посрещаме лятото с едноименния стандарт на Гершуин. Началото е с предстоящия албум на първия ни кръстник Чик Кърия. През останалото време – италианците Габриеле Мирабаси, Джанлука Петрела и Антонио Форчоне с нови..

публикувано на 23.06.19 в 07:25
Прочит на Шуберт с кларинета на Габриеле Мирабаси

От почит към Пако де Лусия с младия Марко Мескида до рядък за джаз-идиома прочит на Шуберт с Габриеле Мирабаси

Слънчев джаз+ на 16 юни тръгва от поредната пианистична почит към Пако де Лусия с младия автор Марко Мескида, за да завърши с рядък за джаз-идиома прочит на Шуберт с Габриеле Мирабаси. В средата на предаването - откъси от два нови албума, представени..

публикувано на 16.06.19 в 07:25

От ню джаз с "Нувел Ваг" и "Хидън Оркестра" до вечни пиеси на Джино Паоли

Слънчев джаз+ на 9 юни започва с електро-ню джаз и завършва с италиански стандарти. "Хидън Оркестра" и "Нувел Ваг" дават място на вокалните опити на майстора на пианото Брад Мелдау и басистката Есперанса Спалдинг. Втората част е посветена на Давид..

публикувано на 09.06.19 в 07:25
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Рено Гарсия-Фонс

Рено Гарсия-Фонс и Щефан Микус, плюс нови открития

Етно-минимъл е темата на днешния "Слънчев джаз+" . Слушаме познати имена, гостували и на Джаз+ фестивал тук, като Рено Гарсия-Фонс и Щефан Микус. Откриваме нови такива, като арменската вокалистка Арени Агбабян с дебюта ѝ за ЕСМ и откритието на АСТ..

публикувано на 12.05.19 в 07:35
Джино Паоли

Италиански класики с Джино Паоли, албум на Анжелик Киджо, посветен на Селия Крус

Първият майски "Слънчев джаз+" започва с отбелязване на 85-ата годишнина на Шърли Хорн, една от нашите "кръстници". Италианският стандарт в нейно изпълнение ни води към последните версии на други италиански класики с Джино Паоли. В новата продукция на..

публикувано на 05.05.19 в 07:35

Сакрална музика от Италия, плюс тематичния проект на Адам Балдих квартет

Христос Воскресе! И то с произведения, обединени в темата Sacrum & Profanum . Първото е намерения в 13-и век в Кортона първи в Италия сборник с музика със сакрално звучене, на базата на народни мелодии. Паоло Фрезу и Даниеле ди Бонакорса знаят как..

публикувано на 28.04.19 в 07:35