Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час, вече в петък след 23:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Даниел Гарсиа трио

Там, където нощта е млада

Ако артистите преди месеци бяха стриймвани от концерти без публика, това сполетя и спортистите. Не се наемам да срявнявам тръпката на стадиона с тази от концертната зала, всеки намира себе си, където и както пожелае. Но има примери, когато търсенето..

публикувано на 25.07.21 в 15:55

Джаз-Бетовен, джаз-Куин

Преди дни си говорихме за багателите в джаза и как би звучала най-популярната от тях, ужасът на съседите на начинаещите пианисти, "На Елизе". Днес е време да ги чуем след вечерните новини в 11 в началото на "Слънчев джаз+". Следва новия проект на..

публикувано на 23.07.21 в 11:40
Пол Ле

Багатели и симфонии в джаза

Годишнините на Бет(х)овен напоследък не минават незабелязани от джазмените. Предния път басистът Дитер Илг му посвети албум, сега е ред на младия френски пианист Пол Ле и неговия проект „ Full Solo ”, където между сонати и симфонии ни запознава и..

публикувано на 18.07.21 в 15:30
Боби Макферин и Чик Кърия

Вариации по не-меланхолични теми

"Слънчев джаз+" предварително ви представи едни от протагонистите в това си издание - испанците " Патакс ". Но преди тях, от честванията на 80-ата годишнина на Чик Кърия, дал името на предаването в края на март 1993-та, слушаме три знакови негови..

обновено на 16.07.21 в 12:53

Бийтълс румба, реге, фънк, фламенко

Някъде в края на 90-те, на един МИДЕМ в Кан, поредните ни "кръстници" Селия Крус и Тито Пуенте ми подариха албума с тяхно участие “Tropical tribute to the Beatles”. Веднага го пуснах в ротация както в „Джаз+”, така и в „Дуенде“. Той отговаряше напълно..

публикувано на 11.07.21 в 15:45
Роберто Фонсека с

Световна премиера на Роберто Фонсека с хора "Нови български гласове"

Роберто Фонсека стъпва за пръв път в София с Ибраим Ферер от "Буена виста сосиал клуб". След концерта попада на програма с хор с български гласове и се влюбва в красотата им. При следващото си идване, вече соло, създава парчето "Bulgarian", посветено на..

публикувано на 09.07.21 в 10:47
Роберто Фонсека трио с Омара Портуондо Джаз-а-Виен 2.7.21

Роберто Фонсека между Омара и българските гласове

На 7 и 8 юли в София лайв клуб са двата концерта на кубинския пианист и композитор Роберто Фонсека " Отвъд нотите ". Специални гости са "Новите български гласове" под диригентството на Георги Петков, носителки на " Латино-Грами " от предишната си работа с..

публикувано на 04.07.21 в 16:10
Лоран де Уилд с Ре Лема в нов проект

Джаз от Шекспир до "Лед Цепелин"

Първият юлски "Слънчев джаз+" както обявихме още в неделя, ще бъде с акцент върху " неперфектните актьори" (по Шекспир) . Разбира се, това далеч не е първият джаз-опит върху Шекспир, за който е ставало дума - ето как сме отбелязали белгийския джаз-принос..

публикувано на 02.07.21 в 10:02

За неперфектните актьори

Животът е сцена с далеч не перфектни актьори. Независимият лейбъл на Зиги Лох изненадва за пореден път, сега с актрисата Биргит Минихмайр (на корицата с нарисувани мустаци) и немската танго нуево формация „Quadro Nuevo“ плюс пианото на Бернд Лоцки,..

публикувано на 26.06.21 в 16:45
Синика с нейната група

Вълчи руни на кантеле

Финската норвежка Синика Лагенланд е позната на слушателите на „Слънчев джаз+“ и стрийм „Дуенде“ с предишните си творби за лейбъла с най-добри звуци след тишината. Сегашният ѝ солов албум се казва „ Волфруне “ и не е задължително да си наясно с..

публикувано на 20.06.21 в 16:20