Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час, вече в петък след 23:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Паскал Шумахер

От "The Medieval Jazz Quartet" до вибрафона на Паскал Шумахер

И в новата година "Слънчев джаз плюс" обръща внимание не само на новия, но и на стария джаз, стига да е интересен и най-вече истински, като за ценители, като слушателите на Радио София. Началото е с един от най-ранните опити за прекарване на..

публикувано на 08.01.21 в 09:25
Диего Уркола (вляво) и Пакито Д'Ривера

Започваме 2021-а с Били Холидей и квартета на Диего Уркола с Пакито Д'Ривера

"Слънчев джаз+" пожелава една здрава и красива 2021-ва с една от първите джаз-диви, Били Холидей с музика от посветения ѝ филм. Началото е с "Don't Explain", впоследствие - "Strange Fruit". Алба Молина прави интересна версия на испански - "Loca Me..

публикувано на 01.01.21 в 09:25

„Де-Фаз“ и Нилс Ландгрен с коледни изпълнения

"Слънчев джаз+" поздравява слушателите си с Честито Рождество и в коледната нощ предлага два джаз-албума от 2020 г. по темата. Началото е с „Де-Фаз“ и тяхната музика за отваряне на подаръци: "Dingdong Day", "Jingle Bells ", " Douce Nuit ", "..

публикувано на 25.12.20 в 09:25
Австриецът Маркъс Фюредер, по-известен със сценичното си име Паров Стелар, успешно съчетава джаз, хаус, електро, хип-хоп...

„Де-Фаз“, Паров Стелар, плюс концертни изпълнения на Марк Бертумио

С приближаването на Коледа, продължаваме с необичайни тематични албуми, като този, с който „Де-Фаз“ отбелязват момента на отварянето на подаръците. След тях още малко електро- и ню-джаз с Parov Stelar и Ilhan Ersahin. Предпразнично настроение и с..

публикувано на 18.12.20 в 09:25

Роберто Фонсека подари на „Слънчев джаз+” гласа си и първите тактове на композицията си „Акокан”

При първото си гостуване в София през 2008 г., кубинският композитор и пианист Роберто Фонсека подари на „Слънчев джаз+” гласа си и първите тактове на композицията си „Акокан” и така стана поредният ни „кръстник”. Но София му подари страхотна публика и след..

публикувано на 15.12.20 в 14:47
Хорхе Пардо

Джаз стандарти от сесии на Хорхе Пардо с пианиста Жил Голдстейн

Кaкто обещахме, всяка декемврийско предаване започва с коледна джаз-пиеса - в случая, това е "The Christmas Song" на Стейси Кент. Отново слушаме и Карла Бруни - с посветената на съпруга ѝ Никола Саркози "Le garcon triste" и с испанската..

публикувано на 11.12.20 в 09:25
Ришар Галиано

Джаз-валсове по Сати и Прокофиев от последния албум на Ришар Галиано

Последният ноемврийски „Слънчев джаз+” започва с последния албум на един от „кръстниците” ни, френският акордеонист Ришар Галиано с два негови аранжимента на джаз-валсове по Сати и Прокофиев. Преходът от валс към кино се продължава с „Valse” и..

публикувано на 27.11.20 в 09:20
The Lost Fingers

Шегаджииите „The Lost Fingers” кавърират Haddaway неузнаваемо

Есенната тема през ноември продължава с едноименното парче на Кшищов Кобилински и Ерик Трюфа. Тил Брьонер ни връща месец назад със своята версия на хита на Нийл Даймънд „September Morn”. Следват двама пианисти, Марко Мескида с „Carpe Diem” и..

публикувано на 20.11.20 в 10:06
Мелъди Гардо

Мелъди Гардо и Несрин с последните им продукции

Вторият ноемврийски „Слънчев джаз+” започва с две любимки - Мелъди Гардо и Несрин с последните им продукции. Началото е с парчето, в което Майлз Дейвис гостува на „кръстницата” ни Шърли Хорн при голямото ѝ завръщане в джаза преди три десетилетия...

публикувано на 13.11.20 в 09:50
Ерик Трюфа и Кшищоф Кобилински

Ноемврийско настроение с Ерик Трюфа в композиция на Кшищоф Кобилински

Ноемврийските броеве на "Слънчев джаз+" си имат мото от едноименния албум на Кшищоф Кобилински и Ерик Трюфа - "Give Me November". Да потърсим и намерим хармония в хаоса ни приканва и Паоло Фрезу, който в последните две седмици издаде два различни албума..

публикувано на 06.11.20 в 09:25