Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Слънчев джаз плюс

Най-старото джаз-предаване в софийския ефир: Слънчев джаз+. От 1 април 1992 в ефира на БНР (кръстник: Чик Кърия). От 15 октомври 1995 в РФИ-София и от 1 ноември 2009 - един пълноценен час всяка неделя след 21:00 часа само по Радио София.

Водещ - Людмил Фотев

"Една реалност, надминала мечтите ни" (Шърли Хорн), "Не слушайте само джаз, слушайте всяка хубава музика" (Ришар Галиано).
От 1995-а дава името си на ежегодния Джаzz+ фестивал в София.

Подкаст на избрани предавания в сайта на интернет-програмата на БНР binar.bg и още от автора на ludmiljazz.wordpress.com.

Публикации

Роберто Фонсека

Домашен запис на Паоло Фрезу и началото на концерт без публика на Роберто Фонсека

Слънчев джаз+ без covid-19: за разлика от водещия, Пат Матини не стигна до Буенос Айрес и Рио. Началото е с още музика от последния му албум "From this place". Следва домашен запис с птички в 6 сутринта на Паоло Фрезу и началото на стриймвания..

публикувано на 22.03.20 в 10:38

Пианото и 5-те "Грами" на Маккой Тайнър останаха сред нас

Как кой? Маккой . Извечния, изчезнал накъм вечността. Само на 81. Ако не сте го слушали отдавна, дори може и да сте го смятали за умрял. Отдавна. В последните десет години от живота си Маккой не свири, само преподава. Което има може би..

публикувано на 22.03.20 в 08:05
Кевин Седики и Жан-Луи Матиние

Поглед към предстоящия албум на Кевин Седики и Жан-Луи Матиние

В средата на март "Слънчев джаз+" поглежда към предстоящия албум на Кевин Седики и Жан-Луи Матиние, гостувал ни тук заедно с Ануар Брахем. Ще чуем още едно парче от последния албум на Пат Матини. Както и откъс от концерта, посветен на Мишел..

публикувано на 15.03.20 в 07:40
С новата си продукция нашият познайник Мажид Бекас  ни казва „Мерхаба“ (Mrhaba)

Интерпретации на "Бийтълс", младия квинтет "Респиро", Омар Соса, Мажид Бекас

И в третия февруарски "Слънчев джаз+" обикаляме света на джаза с отправна точка музиката на "Бийтълс" със суингиращ чело-квартет и кларинета на Джора Фейдман. Продължението е с "Хор на Архипелага" с пре-прочит на Нугаро, който прави френската версия..

публикувано на 16.02.20 в 07:40
Раул „Рефри“ и Лина

От фюжъна на Джон Маклафлин до фадото на изгряващата Лина

Последният януарски "Слънчев джаз+" започва с последната "индийска" продукция на пионера в джаз-рок фюжъна Джон Маклафлин. Сега партньори са му Закир Хюсейн - табла и Шанкар Махадеван - вокал. Още малко индо-джаз с китарите на Горан Иванович и Фарид..

публикувано на 26.01.20 в 07:40
Нилс Ландгрен и Ян Лундгрен

Дуото Ландгрен-Лундгрен с музика на Кийт Джарет, плюс Дж. Маклафлин и Закир Хюсейн

Предпоследният януарски "Слънчев джаз+" представя намереното от Лени Уайт соло на Майлз Дейвис, което бившият му барабанист използва за новото си парче. Продължението е с предварителното представяне на новата продукция на Джон Маклафлин и Закир Хюсейн,..

публикувано на 19.01.20 в 07:35
Лара Даунс

Композиции от албуми на пианистите Джеф Нев и Лара Даунс

Вторият за годината "Слънчев джаз+" е определено на пианистична вълна. В началото - албумите на Джеф Нев - "Sharing Life Stories - The Music Of Start 2 Play" и Лара Даунс по музиката на Били Холидей. Средата на предаването е посветена на двама..

публикувано на 12.01.20 в 07:25
Омар Соса

Новото при Омар Соса, Венсан Пейрани и Емил Паризиен

Последният за годината "Слънчев джаз+" прехвърля мост към 2020-а с предстоящи албуми и турнета на наши любими артисти в стари и нови формации. Предварително запознаване с новото при Омар Соса, Венсан Пейрани и Емил Паризиен. Пианисти-композитори..

публикувано на 29.12.19 в 07:35
Кшищоф Кобилински (пиано) и Даниеле ди Буонавентура (бандонеон)

Сара Воун от концерт, Мелъди Гардо от турне, плюс дуото Кобилински - ди Буонавентура

Предпоследният за годината "Слънчев джаз+" представя новите продукции на двама наши гости от миналия месец - Нейсам Джелал и Дженк Ердоган. Слушаме концертни изпълнения на Сара Воун от Антиб-Жуан-ле-Пен от средата на 60-те и на Мелъди Гардо от последното..

публикувано на 22.12.19 в 07:40
Лешек Мьожджер и Данило Реа

Юн Сун На от Невер и откъси от 2 наградени саундтрака на Лешек Мьожджер и Данило Реа

Третият декемврийски "Слънчев джаз+" завършва поредицата, посветена на джаз-фестивала в Невер с документални записи от концерта на Юн Сун На и заглавната композиция от току-що излезлия албум на едно от нашите открития там - флейтистката Нейсам Джелал...

публикувано на 15.12.19 в 07:40