Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русе е градът на музиката от днес – за 56-и път там се откриват "Мартенски музикални дни"

Фото: БГНЕС
Международният фестивал "Мартенски музикални дни" ще бъде тържествено открит днес. 56-ото му издание ще се проведе до 27 март, предлагайки на публиката незабравими срещи с над 600 артисти от България и чужбина, изпълнения на едни от най-добрите музиканти в света, 25 концерта, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

В първия концерт тази вечер ще бъдат отпразнувани 110 години от рождението на Дмитрий Шостакович. На сцената в Доходното здание ще видим Симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив, с диригент Емил Табаков и солист Минчо Минчев.

Очакват ни много изненади – дебюти, премиери, представяне на книги, майсторски класове – обеща за посетителите Ива Чавдарова, артистичен диригент на фестивала. 

Разговорът с нея започва от първите ѝ спомени за "Мартенски музикални дни", които са свързани с един незабравим концерт на Ваня Миланова, и преминава през всички задължителни компоненти за едни голямо музикално събитие, в каквото безспорно се превърнаха "Мартенски музикални дни". Днес в Русе също вали, каза Ива Чавдарова, което може и да е на късмет – и добави, че устойчивото развитие на фестивала се дължи на широкия кръг съмишленици и организации, които помагат. И разказа увлекателно за всичко, което предстои – от гостуването на победителя при виолончелистите в последното издание на конкурса "Чайковски" до съпътстващата детска програма и майсторските класове на именити музиканти от ранга на Бернар Помие, както и за всички музикални предизвикателства, свързани с преминаването на границите между отделните стилове.

Така че – Русе е градът на музиката от днес!

Чуйте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!