Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите:

Фатс Домино - "Blueberry Hill"

Днес в рубриката „Незабравимите“ ще слушаме една песен, написана още през 40-те години на миналия век, има редица изпълнители още тогава, като сред тях се откроява Луис Армстринг през 1949.

Но за да стане истински хит, трябва да се появи Антоан „Фатс“ Домино. Именно той прави рокенрол версия на “Blueberry Hill” през 1956 и оттогава „Хълмът на боровинките“ не престава да губи своята популярност нито за миг. Няколко думи за изпълнителят - неслучайно първото му име е „Антоан“, а не „Антон“, роден е в Ню Орлиънс, семеъството му е креолско и именно креолския френски е първият му език. Баща му е бил цигулар, а чичо му - джаз китарист, самият Антоан от малък свири на пиано. В професионалната музика „влиза“ след като Бил Даймънд, ръководител на бенда в Ню Орлиънс го чува как импровизира в задния двор на една къща по време на барбекю…

Следва една дълга плодотворна кариера, днес Фатс Домино е на 88. Прякорът „фатс“ означава „дебеланкото“ и е съвсем очевидно откъде „идва“. Но по-важно е влиянието на Домино и на музиката му - а то е голямо. Дори Пол Маккартни признава, че е написал „Лейди Мадона“ под влияние именно на неговата личност. А “Blueberry Hill“си остава една от най-успешните му песни и именно в негово изпълнение се слуша и днес, въпреки че мнозина след това са правили кавъри… и музиканти, и политици дори, както преди няколко години Владимир Путин си избра да изпее именно „Хълмът на боровинките“ по един благотворителен повод. У нас пък Сашо Морфов направи филм с това заглавие. 

Но сега е време да чуем незабравимото изпълнение на Фатс Домино - Blueberry Hill.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!