Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Филмът „Жената на моя живот“ на „София филм фест“ и по кината от април

БНР Новини
Кадър от филма
Фото: siff.bg

„Жената на моя живот“ е първият пълнометражен игрален филм на известния документалист Антоний Дончев, който ще гледаме на 20-ото юбилейно издание на „София филм фест“. Копродукцията на България, автономната област Кюрдистан в Северен Ирак, Македония и Румъния ще излезе и по кината в края на месец април. Продуцент, съсценарист и оператор е Иван Тонев, а автор на идеята за филма е кюрдският журналист Али Талиб, който от дълги години живее у нас.
„Жената на моя живот“ вече има награди от международни фестивали – за режисура на Международния филмов фестивал в Румъния, за операторско майсторство в Македония и за главна женска роля на Виолета Марковска на кинофестивала в Кипър.
Любовната история между двама млади иракски кюрди е в центъра на филма. По традициите на Ориента те са обречени един на друг още от деца, но животът ги разделя, за да ги срещне отново след много години, далеч от родината.
В главните роли са Виолета Марковска и кюрдският актьор Соран Ебрахим. Участват също Селим Акгюл, Михаил Билалов, Силвия Петкова, Блаже Димитров и други.
Снимките на филма са правени близо 7 години след дълго проучване в Кюрдистан в Северен Ирак, сега в близост до фронтови линии с Ислямска държава, в Кипър, Македония и България.
Филмът ще бъде показан на 17 март от 16 часа в кино „Люмиер“.
Режисьорът Антоний Дончев разказа в „Артефир“ за посланието на „Жената на моя живот“, своеобразно продължение на документалния му филм „Частно разследване“ от 2007 година отново с продуцента Иван Тонев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!