Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Мечта по Запада" - след Карлови вари, вече и в София

Фото: личен архив

Тази вечер в рамките на "София филм фест" ще бъде показан филма "Мечта по Запада" на режисьора Тонислав Христов. Това е официалната премиера за България на лентата, която беше селектирана за участие на престижния кинофестивал в Карлови Вари.

Филмът е копродукция между България, Финландия (където именно е учил документално кино и където от 13 години живее Тонислав Христов) и Германия. В сутрешното ни "Радиокафе" говорим с автора на музиката Петър Дундаков - за документалното кино и надеждата, че "Мечта по Запада" ще бъде харесан и от българския зрител; за изключително радушния прием и препълнените зали на няколкото прожекции в Карлови Вари, за космополитното в киното, за възхода на документалното кино и жанра mockumentary, за онази територия между реалното и игралното, в която се е разположил "Мечта по Запада".

Разбира се, коментираме историята и персонажите във филма, както и музиката, която според Петър Дундаков е най-доброто му постижение до момента. "Тя трябва да "вкара" игралния елемент, мащабността във филма" - обясни композиторът и разказа за "играта" между китарата на Росен Балкански и обемния звук на симфоничния оркестър, в който е имал щастието да работи, добавяйки че далеч не често "се залагат" от продуцентите толкова широки възможности за разработване на музикалната картина.

Филмът "Мечта по Запада", който разказва за един (истински, но сякаш "излязъл от филм") град в Испания, където е сниман "Имало едно време на Запад", куп "спагети-уестърни", както и  "Лудия Макс", и съдбите на хората в него, можете да гледате тази вечер от 18 часа в Дома на киното.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Петър Дундаков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!