Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Над 7 млн. евро за ремонти на затвори са усвоени от Норвежкия финансов механизъм

Фото: Венелина Попова

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева разгледа ремонтираните килии на лишените от свобода в Старозагорския затвор и посочи, че световните стандарти за жилищна площ и санитарни условия са 100 процента изпълнени с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм. Това е първият голям и същински ремонт на затвора от откриването му през 1932 година. 

Малко над 7 милиона евро са усвоени от Норвежкия финансов механизъм по проект, който включва реконструкция, строително-монтажни дейности, доставка и оборудване в десет обекта на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към правосъдното министерство.

Правосъдният министър уточни, че в бюджета няма предвидени средства за увеличаване на работните заплати на надзирателите, но по отношение на осигуряването на храна, работно облекло и заплащането на извънреден труд проблеми на този етап няма. 

Ремонтът в Старозагорския затвор струва по-малко от 1 милион лева и е извършен с доброволния труд на лишените от свобода. Министър Захариева посочи, че само чрез образование, беседи в църквата и параклисите и други дейности със затворниците може да се извърши превенция на тяхната евентуална радикализация.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!