Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Том Джоунс - "Green, Green Grass of Home"

Фото: ЕПА/БГНЕС
Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една песен, която има "зад гърба си" едно дълго пътешествие, преди да открие изпълнителя, който ще я направи номер 1 във всички световни класации.

Нарича се "Green, Green Grass of Home", първоначално е записана от Джони Даръл. Неин композитор е Клод "Кърли" Пътман-младши и е замислена като кънтри-парче. Изпълнена от Портър Вагънър през 1965, тя стига до четвъртото място в американските кънтри-класации. Историята продължава с гласовете на Боби Бер и Джери Лий Луис, за да се стигне младия тогава Том Джоунс.

Именно с неговия глас "Зелената трева на моя дом" се превръща в световен хит. Том Джоунс, безспорно един от най-известните уелсци в света (роден е в Южен Уелс) е на 26 години, когато записва тази песен. Бъдещият носител на титлата "сър" вече е имал своя момент на голяма слава, но точно тогава продуцентите му смятат, че му трябва "трансформация" - от лошото момче на британската инвазия до по-благородния образ на изпълнител на романтични песни - като "Green green grass of home".

Успехът е огромен, първи места в Англия и САЩ, както и из цяла Европа, и милион и двеста хиляди копия продадени от тази песен към днешна дата.

Ето го Том Джоунс от 1966 година при нас в "Незабравимите".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!