Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От 1 април природният газ, парното и топлата вода поевтиняват

| обновлено 31.03.16 18:27
Фото: БГНЕС

От 1 април природният газ поевтинява с 23,02 на сто, реши окончателно енергийният регулатор. Така през следващото тримесечие на годината хиляда кубически метра газ ще се продават за 312 лева без ДДС и акциз. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира:

Дава нови перспективи пред българската индустрия, която има за първичен енергиен носител природния газ, защото засилва неговата конкурентоспособност и в същото време позволява да се работи в условия на повишена енергийна ефективност. 

Като резултат от по-ниските цени на газа падат и цените на топлинната енергия, посочи още Иванов: 

Относно цената на топлинната енергия е предвидено за всички топлофикации намаляване на цената, но тя е с различен процент поради различна технология и мощност, различни инвестиционни действия, които са извършени през годините в съответните топлофикации.

В края на отоплителния сезон парното и топлата вода поевтиняват между 0,17% до 12 на сто за различните градове в страната. Енергийният регулатор реши от утре най-голямо намаление на цените да има във Враца - с 12 на сто, в Разград с 11 процента и в Плевен с 9 на сто. В София цените на топлоенергията падат с 6 процента, във Варна - с 5 на сто, а в Бургас с 4 процента. В Пловдив и Велико Търново цените остават почти същите. Промяната е резултат от поевтиняването на газа с 23 на сто.

Тези цени оказват влияние върху крайните цени на тока, но те засега няма да се променят, стана ясно още от думите на Иван Иванов.

По-малкото намаление на топлоенергията е за сметка на по голямото понижение на цените на тока, което топлофикациите произвеждат по високоефективен начин. Те падат между 14 и 21 на сто за отделните дружесва, но това няма да доведе до падане на крайната цена на тока, поне сега.

Годишното ценово решение за електрическата енергия, КЕВР по закон взима на 30 юни, за да влезе в сила от първи юли. Това, което ще отбележа,  че ние ще отразим изцяло тези промени, но общото заключение е, че намалението на цената на природния газ води до намаление на добавката "задължение към обществото".

Каза още председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!