Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Brotherhood of Man - "Save Your Kisses for Me"

Днес в рубриката "Незабравимите" сме в "евровизионнo" настроение и ще слушаме песента, която печели "Евровизия" през 1976 година. И не само това - тази песен и до днес е една от трите най-убедителни по продажби победители в историята на конкурса. И рекордьор по отношение на оценките на журито -  9.65 средна оценка!

Това са години, в които Великобритания взима много "присърце" конкурса и Би Би Си организира ежегодно вътрешен конкурс "A Song for Europe", на който зрители и слушатели избират британския представител. Групата "Brotherhood of Man" вече има своя първи "голям пробив" през 1973 с "United We Stand". Така формацията, което е в така модерния за времето състав от две жени и двама мъже, събира смелост да се "пробва" за "Евровизия", още повече че британския конкурс сменя регламента си и допуска различни участници (дотогава всички песни-кандидати  са се изпълнявали от един изпълнител - например Клиф Ричард или Оливия Нютън-Джон).

Явяват се "Brotherhood of Man" и печелят, заминават за Холандия, където през 1976 е финалът на "Евровизия" и печелят в оспорвана битка с песента на Франция. Изобщо тогава битката е била между Великите сили, за рaзлика от последните години. И така, "Save Your Kisses for Me" стига до първата позиция в родната Великобритания непосредствено след победата, остава там 6 седмици, продава 6 милиона копия и в края на 1976 става най-успешния сингъл на годината.

Победният й марш продължава из цяла Европа, а и днес ведрият оптимизъм, който лъха от нея, продължава да носи добро настроение - ето я наистина "незабравимата" Save Your Kisses For Me!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!