Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Ролинг Стоунс - "Let's Spend the Night Together"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме "Ролинг Стоунс". За тях много се говори през последните дни, защото едва преди 48 часа в лондонската галерия "Саачи" бе открита изложба, подготвяна цели три години, с непоказвани досега снимки и впечатляваща колекция от афиши и сценични "атрибути".

Освен това стана ясно, че "Стоунс" са готови с нов албум, наскоро имаха и исторически концерт в кубинската столица. Ние сега ще се завърнем заедно в 1967 години (почти 50 години назад във времето), когато "Ролинг Стоунс" записват "Let's Spend the Night Together". Поради считаното за провокативно заглавие и фразата "нека да прекараме нощта заедно", която се повтаря в припева, тя звучи по радиостанциите далеч по-рядко от песента, с която са в една малка плоча - "Ruby Tuesday", и стига "едва" до третото място в британските класации,  с времето тя се превръща в една от емблематичните песни на групата.

Написана е от Джагър и Кийт Ричард. Има много истории около нея, като тази с Шоуто на Ед Съливан, където им е казано "или "Let's Spend the Night Together", или вие". В крайна сметка се стига до компромиса те да изпълнят песента, но вместо "нека да прекараме нощта заедно", да изпеят "нека прекараме малко време (some time) заедно". "Ролинг Стоунс" така и правят, но Мик Джагър "върти" иронично очи по време на знаменатата фраза, а след това цялата група се преоблича и иска да излезе на сцената с нацистки униформи. Ед Съливан е бесен и заявява, че "тази група никога няма да пее в моето шоу".

Но "Ролинг Стоунс" се появяват отново в същото шоу не след дълго, а иронията на ситуацията се крие и във факта, че година по-рано те са пяли при Ед Съливан „I can get no satisfaction“ без никаква цензура.  "Let's Spend the Night Together" те започват да изпълняват на своите концерти чак две години след излизането й, но оттогава тя звучи почти на всеки техен концерт. Има много кавър версии, най-известната от които определено е на Дейвид Бауи.

И така - нека сега прекараме (не нощта), но няколко минути в компанията на Ролинг Стоунс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!