Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Найо Тицин за

"Master of Art" и как филмите за изкуство ще завладеят София

БНР Новини
Фото: masterofartfilmfestival.com
София си има още един филмов фестивал, който обещава да е много интересен. Това е фестивал, на който можем да видим и научим повече за Саломе на Оскар Уайлд (благодарение на Ал Пачино), да видим документални филми с награди от фестивали като Сънданс (благодарение на Робърт Редфорд - Сънданс, имам предвид), да видим историята на най-възрастния оцелял от Холокоста - и това е дама, при това пианистка, на 109 години, която продължава да свири, продължава да се радва на живота и се е научила да прощава, ще можем да видим как музиката събужда спомените на болните от Алцхаймер и изобщо как изкуството променя света около нас - и винаги за добро.

Фестивал на документалните филми за изкуство - това е краткото определение на форума, който започва в петък, на 15 април, първата седмица е най-вече за филмите от състезателната програма и се случва в НДК, като наградите ще бъдат обявени на 22 април, но фестивалът продължава и след това - вече в кино "Одеон" със съпътстващите прожекции.

За всичко това си говорим с Найо Тицин в сутрешното "Радиокафе" по Радио София. Именно негова е идеята, той е двигателят, но всичко се случва благодарение на малко помощ от приятели, и от спонсори, разбира се. Тях не споменаваме, но добри думи се казват за партньорството от страна на НДК.

СнимкаНайо разказва за неочаквано големия брой филми, които са получили (все пак изданието е първо) и от високото качество на продукциите, за селекционния процес, за изкуствата, за които се правят повече филми, за категориите, журито (в състава на което влизат известна канадска продуцентка, един от изпълнителните директори на Шведската телевизия с интересното име Хенрик фор Сюдов, британския режисьор и продуцент Фил Грабски, който пък е бил в журито на награди от ранга на Еми и БАФТА и е реализирал куп значими проекти и сериали за BBC) и най-вече за истинското и неподправено удоволствие, което носи потапянето в света на тези филми.

Найо Тицин разказва за подобни фестивали по света, за International Festival of Films on Art в Монреал, който е първият и един от най-големите, за Москва, Прага... и е убеден, че и българската публика заслужава да се наслади на тези киноразкази. Името на фестивала (според мен - истинска находка) "Master of Art" му хрумва, защото ние бяхме последния випуск в консерваторията, който завърши с тази степен и защото е кратко, ясно и казва всичко, обяснява Найо. А наистина това е "неговия фестивал", защото обединява сякаш всичко, през което е минал в пътя си до този момент - баща му е известен художник, той самият е завършил музикалното училище като пианист, после е бил и журналист, и сценарист, и оператор, и режисьор, и продуцент. Филмите, които прави за своята съпруга - прочутата оперна певица Александрина Пендачанска (като Саломе, и като Кармен) го отвеждат в света на фестивалите за филми за изкуство и той разбира, че иска да "остане тaм". Сега в извънконкурсната програма ще бъде показан премиерно за България неговия "Loving Carmen".

За останалото - чуйте разговора, и вярвам, ще включите фестивала във вашите планове, ще видите или откриването "Lady Number Six" (въпросният филм за 109-годишната пианистка, който е носител на "Оскар"), или единствения показ на "Wild Salome на Ал Пачино, с когото именно "Саломе" среща Александрина Пендачанска, или филма за човека, който за броени дни е успял да спаси над 2000 шедьовъра от Лувъра (включително и "Мона Лиза"), разпределяйки ги из цяла Франция и показвайки впечатляващи логистични умения. Или който и да е друг филм, който ще ви убеди, че да, изкуството може да спаси света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!