Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ЕК обвини "Гугъл" в злоупотреба с господстващо положение на пазара за електронни устройства

Фото: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обвини американския интернет гигант "Гугъл" в злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар за мобилни телефони и други електронни устройства.

Смартфоните и таблетите все повече играят важна роля във всекидневието на гражданите. С тях те се информират в интернет, плащат сметки, пазаруват и организират пътуванията си. Повечето от тези мобилни устройства работят с операционната система "Андроид", създадена от компанията "Гугъл". Тя обаче според Европейската комисия се оказва монополист не само с интернет търсачката си, но и с продажбите на телефони и таблети с нейния софтуер.

"Гугъл" държи 90% от пазара и е в нарушение на правилата за конкуренция, смята ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.

Понякога фирмите растат, за да доминират. И в това няма нищо лошо, ако си талантлив и изобретателен. Проблемът е, когато се злоупотребява с тази доминираща роля, подчерта Вестагер.

Американската корпорация не дава лиценз на производителите на мобилни телефони и не им позволява да ги продават с конкурентни операционни системи. Тя дори плаща парични стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на своите устройства само Google Search.

Това пречи на други малки фирми да разработват и продават приложения за смартфони, които да работят със системата "Андроид".

"Гугъл" има 12 седмици да обжалва. Ако не спре вредните практики, компанията рискува глоба от Брюксел до 10% от оборота си, или стотици милиони евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!