Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гугъл показа самоуправляваща се кола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Революционният самоуправляващ се автомобил на „Гугъл“ завъртя на 22 декември успешно няколко кръгчета на изпитателната писта в Северна Калифорния, съобщиха от компанията. Според съобщението колата вече е „напълно функционираща“.

Автомобилът няма волан, нито педали, спирачки и скорости, както обикновените коли. Софтуер и сензори вършат цялата работа. Той се захранва с батерии и развива максимална скорост от 40 км/ч. Има две седалки, място за багаж и се управлява с бутони за тръгване и спиране.

След тестване на автономните автомобили по повече от милион километра обществени пътища, инженерите на "Гугъл" направиха софтуера, който ги управлява малко по-агресивен, пише в. "Дейли Мейл". Така колите например ще могат да преминават през кръстовища. Освен това колата ще може да се приближава повече от препоръчителното до колата пред нея, за да не може други автомобили внезапно да се вмъкнат пред нея. Макар че препоръчителната дистанция е определена, за да може човек да реагира в опасни ситуации и да има време, за да спре, според експерти автономните автомобили реагират незабавно и затова може да карат по-близо до предната кола.

Компанията тества няколко автомобила без шофьор по американските пътища с екип от шофьори, специалисти по безопасно шофиране, които стоят зад волана, готови да реагират, ако нещо се обърка.

"Гугъл" планира да разработи 100 прототипа на превозното средство. Според компанията, ако всичко върви добре, колата може да се види по улиците на Калифорния до няколко години.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна