Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Род Стюарт - "Sailing"

Днес в рубриката "Незабравимите" Лили Големинова ни е подготвила едно "плаване" с Родерик Дейвид Стюарт, или както всички го познаваме - Род Стюарт.

Най-малкото от 5-те деца на шотландец и англичанка и единственото, родено в Лондон, след като семейството се мести там от Шотландия, Род е един от най-ярките "рокаджии" в британската история, като едновременно с това преминава през много и различни трансформации в своя музикален път, който продължава и днес. Род Стюарт някак не остарява, независимо че е вече на 71. Но когато записва песента, която ще слушаме днес, той е "едва" на 30. Годината е 1975, преломна за певеца. Той се е разделил с втората си група - "Faces", преместил се е в Лос Анджелис, подписал е договор с нова музикална компания.

Тогава именно записва "Sailing"- три години след оригинала на Съдърланд брадърс. "Sailing" е изключително успешна в родната му Англия, която е напуснал - там става номер 1, докато в САЩ успехът е по-скромен. Но пък и до днес това си остава най-продавания на Острова сингъл на Род Стюарт с над 1 милион продадени копия. Клипът към песента е заснет в Ню Йорк през 1975, но монтажът е завършен чак през 1978, а любопитното е, че това е първият клип, излъчен по MTV при старта на телевизията на 1 април 1981.

"Sailing" е използвана от два футболни отбора - един английски и един немски - за основа на техните футболни химни, песента е била и "тематична" за прочут британски сериал. И е единствената - по думите на самия Род Стюарт - която той е записал напълно, ама напълно трезвен, "без капка алкохол в кръвта, защото в студиото в Алабама нямало нищичко за пиене". Това безспорно е преломна песен за Род Стюарт, защото открива пътя му за солова кариера.

Изключително успешна навсякъде по света и до днес "Sailing" е емблематична и за певеца, и за времето си. Ето я - отпреди 41 години точно - с неподражаемия глас на "дивия шотландец" Род Стюарт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!