Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За Седмицата на мобилността и местни политики класират градове за пример

ЕК: София е сред първите 10 по устойчива градска мобилност

Фото: Архив
В Брюксел Европейската комисия обяви и връчи традиционните си награди на градовете, взели активно участие в последното издание на Европейската седмица на мобилността. Това е ежегодно събитие, което се провежда от 16 до 22 септември, когато се организират редица събития за насърчаване на устойчивата градска мобилност и популяризиране на алтернативи за придвижване.

За най-ефективно проведена Седмица на мобилността в челната тройка са португалската столица Лисабон, испанския Палма де Майорка и друг – в Южна Испания – град Мурсия, който е и носител на приза т.г..

В категорията за устойчиво планиране на градската мобилност е награден шведския Малмьо, а негови подгласници са Утрехт (Холандия) и австрийската столица – Виена.

Носителите на награди са избрани от комисия от независими експерти за мобилност. Тази година ЕК е получила 53 заявления от 19 страни.

В тази класация София тази година е в Топ 10, съобщи пред Радио София Методи Аврамов, директор "Маркетинг и стопанска дейност" в Центъра за градска мобилност, който се върна от Брюксел преди часове.

В шортлистата на номинираните са още Бакау (Румъния), Ларнака (Кипър), Нотингам (Великобритания) и други.

Събитията на Европейската седмица на мобилността тази година ще бъдат насочени към връзката между добре организираната мобилност и развитието на икономиката.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!