Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП има нов лидер - Корнелия Нинова победи на балотажа досегашния председател Михаил Миков

| обновлено 08.05.16 13:54



БСП има нов лидер. Конгресът на партията избра Корнелия Нинова, която победи на балотажа досегашния председател Михаил Миков с 395 срещу 349 гласа.

Корнелия Нинова е изненадата на 49-ия конгрес на Българската социалистическа партия. Тя се яви на балотажа с досегашния лидер на партията - Михаил Миков. По неофициална засега информация, тя печели надпреварата с 44 гласа. В момента, в който Нинова влезе в зала 1 на НДК в очакване на официалното обявяване на второто гласуване, тя бе посрещната с букети цветя, бурни ръкопляскания от делегатите и с възгласи: "БСП" и "Победа".

Интересното е, че за първи път в най-новата история на БСП партията ще има лидер жена. Също така за първи път ръководител на БСП си отива след гласуване на конгрес, а не доброволно. 

750 бяха гласувалите делегати, а минути преди официалните резултати да станат ясни, Корнелия Нинова влезе в залата и получи огромен букет цветя, което подсказа и изхода от гласуването. Няма да ви разочаровам и няма да ви предам, каза Нинова. Тя обеща от утре да има и промяна за БСП:

Благодаря ви за доверието! Няма да ви предам. Ние всички заедно от утре ще променим Българската социалистическа партия. Ще я направим единна и сплотена зад лявата идея. Всички ще я направим силата, която ще промени България. Моля ви, скъпи делегати, предайте на другарите в цялата страна нашите поздрави.

Тя обеща организационно обновление, подготовка на млади кадри и:

Много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и на това, което се случва в България. Да тръгваме на предсрочни избори и сваляне на правителството на Бойко Борисов и изготвяне на алтернатива. Голямата задача, мъдрата задача е да не допуснем никакво разцепление в партията или разочарование.

За избора си каза:

Другите кандидати, които бяха за промяната, взеха гласове. Очевидно днес това желание за промяна се преля към мен като останала на балотажа срещу Михаил Миков.

По-рано Корнелия Нинова посочи, че който е председател, той трябва да обедини партията и да я изправи срещу Бойко Борисов на предсрочни парламентарни избори. Само 46 гласа не достигнаха на Михаил Миков да получи следващ мандат. Миков каза:

Аз искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност. Желая й на добър път. Днес след изборите, за които много се говореше, че апаратът ги прави, се видя, че други ги правят в кулоарите, така че тези обвинения да отпаднат и да отпаднат от БСП като демократична партия. Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка и като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи ново ръководство на парламентарната група.

Миков препоръча:

Наблюдавам, че се овъртат вече около новия председател. Тя има достатъчно житейски опит да преценява кое блести и кое е злато.

Важно е да губиш с достойнство, а не да печелиш, използвайки недостойни средства, каза още Михаил Миков. Той каза, че не е обиден и че не е очаквал да загуби. Доайенът на партията Стефан Данаилов пък посочи, че Михаил Миков е трябвало да бъде по-твърд в управлението на партията и организацията на конгреса, а на Корнелия Нинова пожела да ограничи мечтите и да внимава с обкръжението си. Стефан Данаилов предупреди делегатите, че роенето в БСП може да доведе до нейния край:

Едната част ще е огорчена, другата част ще е удовлетворена. Можеше да бъде и обратното. В тези години, това, което се случи с нашата партия, това роене на други леви партии, не е добре. Още един такъв ход и нас ни няма. 125 години ни има и едни мърльовци се събират ей тука в една зала и съсипват всичко.

Дора Янкова и Стефан Данаилов са единствените избрани за членове на Националния съвет. 

Спорове в залата имаше по въпроса, за увеличаване броя на членовете на Националния съвет, което нарушава устава. Делегати бяха недоволни от организацията на избора:

Бързаме да приключим, да уредим някого. Не е ясно за нас, делегатите.

На първия тур нито един от петимата претенденти не получи повече от половината гласове на делегатите на 49-ия конгрес. До събота вечер претендентите за поста бяха 28, но 23-ма си направили отвод:

Имаше много голям дебат за политика. Председателят Миков изнесе много силен доклад, който засегна всички големи проблеми и предизвикателства пред България. Беше направена и заявка, че БСП ще бъде силна алтернатива и ще бъде готова, след този конгрес, да даде заявка и за изпълнителната власт - така секретарят по организационните въпроси на Изпълнителното бюро на БСП Станислав Владимиров обобщи за предаването "Неделя 150“ по "Хоризонт“ отминалия ден. Конгресът на БСП ще реши кога точно да бъде проведено гласуването за балотажа, уточни той:

Има едно огромно обновление на делегати в местния корпус. Има едно обновление в делегатския корпус на конгреса и това неминуемо ще доведе до обновление в Националния съвет и следващото Изпълнително бюро. Толкова голямо и мащабно обновление не сме имали от 1990 година.

От изминалите близо 300 конференции – общински, градски и общи събрания са избрани малко над 120 нови председатели, допълни Владимиров.

Имаме и една уставна мярка, която задължава минимум 20% присъствие на млади хора – под 35 години в местните ръководни органи.

Корнелия Нинова разкритикува организацията на Конгреса, но изрази пред БНР оптимизъм за предстоящия балотаж:

По време на кампанията и вчера – на Конгреса - видях силна енергия за промяна в партията. Фактът че и четиримата опоненти на Михаил Миков, ако съберем гласове, чисто формално говоря, имаме повече. Ако това е волята за промяната – гласовете, които показват при нас –останалите, че я искаме – би трябвало днес да я направим.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!