Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Серж Лама - "Je Suis Malade"

Фото: Facebook/SLama

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една покъртително красива френска песен от 1973 година. Написана е от Серж Лама съвместно с френската певица и композитор Алис Дона и е включена в албума със същото име на Лама  - "Je Suis Malade" (Болен съм).

Напоследък тази песен се свързва с Лара Фабиан, която я интерпретира прекрасно, но оригиналното изпълнение си е на Серж Лама, който всъщност пък пише песента за Далида. Самият той има живот като във филм. Роден е в Бордо на 11 февруари 1943 г., баща му Жорж е баритон (както е бил изписван на афишите в Бордо "прекрасния принц на шансона").

Своя сценичен псевдоним Серж избира още когато е на 14, наскоро е написал първата си песен и за себе си е сигурен, че иска да се занимава с музика. Смята, че родната му фамилия "Шовие" не "стои" добре и я заменя с "Лама". Мечтае си как тя ще бъде изписана някой ден с големи букви на сцената на зала "Олимпия". И това се случва, и то неведнъж, но преди това на младият французин му предстоят наистина големи изпитания.

След като започва работа в "Бобино" и се запознава с пианистката Лилиан Бенели, с която се влюбват безумно, на 12 август 1965-а автомобилът, с който те пътуват, шофиран от брата на прочутия френски певец Енрико Масиас Жан-Клод, се забива в едно дърво. Лилиан и Жан-Клод умират на място, а Серж Лама е откаран в болницата на Екс-ан-Прованс в критично състояние. Прекарва на легло година и половина, лекарите са били убедени, че няма да може да ходи, защото всичко (освен главата и ръцете) му е било счупено.

Но Серж Лама е упорит, започва рехабилитация и в крайна сметка, се връща към истински пълноценен живот.

Продължава да пише песни за най-големите френски певици тогава (като Жюлиет Греко), влюбва се отново, жени се през 1966 г., а година по-късно пише първия си наистина голям хит - "Le Ballons Rouges". На 12 февруари 1973 г., ден след рождения му ден, е дългоочакваният концерт в "Олимпия" под надслов "Серж Лама - на тридесет години и един ден".

Същата година излиза песента, която слушаме днес - наистина незабравима - "Je Suis Malade", за тези, които са болни от любов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!