Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Стиви Уондър - "For Once In My Life"


Днес в рубриката "Незабравимите" се срещаме със Стиви Уондър, на когото ще кажем "Честит рожден ден!", защото точно днес, на 13 май, той става на 66!

Роден преждевременно, което е една от причините да остане сляп, той е трето от шестте деца в семейството на Калвин и Лула, които се разделят, когато той е на 4 години, Стиви заминава с майка си за Детройт. Името "Стиви Уондър - Стиви Чудото" му "дава" продуцентът Бери Горди, когато момчето е на 11 и се явява на прослушване за "Моутаун".

Те тутакси сключват договор с "малкия Стиви Уондър", и точно поради възрастта му, в него е записано, че авторските права се внасят в "тръст под попечителство", докато навърши 21. А към момента получава по 2 долара и половина на седмицата, както и частен учител по време на турнетата, които веднага започват.

Първият албум, който записва за "Моутаун" е озаглавен "Почит към чичо Рей". Ние "скачаме" 7 години по-късно, в 1968, когато Стиви Уондър записва своя девети (!) студиен албум, а е само на 18 години. Албумът е озаглавен "For Once in My Life", a за главната песен всъщност е кавър на създадената три години по-рано от Рон Милър и Орландо Мърдън и записана от Даяна Рос, "Темптейшънс" и Тони Бенет, но като балада.

Стиви Уондър е първият, който я пее в по-бързо темпо и така "For Once In My Life" се превръща в символ на усещане за щастие и слънце.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!