Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Ролинг Стоунс" - "Angie"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме "Ролинг Стоунс" с тяхната невероятна балада "Angie" от 1973. След светкавичния успех на написаната  (предимно) от Кийт Ричардс и (донякъде) от Мик Джагър песен и моменталното й изкачване до номер едно в Билборд Хот 100, въпросът, който вълнува всички е "коя е Енджи"?

В крайна сметка, след много различни отговори през годините и (може би добре подклаждано) любопитство, се оказва, че Енджи  не е нито първата съпруга на Дейвид Бауи Анджела, нито модела Енджи Дикинсън, а новородената (тогава) дъщеричка на Кийт Ричардс, чието име е Данделиън Анджела. Все пак в историята има замесена и жена, защото Мик Джагър споменава, че неговият принос към текста е свързан с раздялата му с Мариан Фейтфул.

Около "Ролинг Стоунс" винаги е "вряло и кипяло", скандалите и любопитството на феновете ги съпътстват непрестанно, дори и днес, когато имат зад гърба си над 50 години на сцената, а самата "Angie" е на 43 години. Интересното е, че тогава, през 1973, тя не стига до първа позиция, а само до пета в родната за "Ролинг Стоунс" Англия, но затова пък в Канада, Австралия, Щатите и куп други държави е номер едно. 

Между другото, песента е написана в Швейцария и е първата за предстоящия тогава албум на "Стоунс", озаглавен Goats Head Soup. Забавен момент е използването на "Angie" от Християн-демократическата партия в Германия за кампанията на техния кандидат - Ангела Меркел, без обаче Джагър и компания да са давали съгласието си.

Слушаме я сега, тази така красива, и една от малкото акустични балади на неостаряващите "Ролинг Стоунс" - от времето, когато Джагър и Ричардс са били по на 30 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!