Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Около 120 000 ученици се явиха на националните изпити по БЕЛ

Три сигнала за продажба на отговорите на матурите са получени до момента в МВР

| обновлено 18.05.16 17:00
Фото: БГНЕС

Около 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по Български език и литература (БЕЛ). Анулираните работи са 33, 19 от които са за преписване, а 14 - за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много са анулираните работи в Благоевград, Пазарджик и Кюстендил. На сайта на Министерството на образованието могат да се видят въпросите и отговорите на задачите от матурата за 7 клас.

Зрелостниците можеха да пишат или интерпретативно съчинение, или есе по темата "Разрушената хармония" върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Седмокласниците правиха преразказ върху "Родителска среща" от Михаил Вешим.

Три сигнала за продажба на отговорите на матурите са получени до момента в МВР. Сигналите са от различни места в страната и по тях вече се работи, съобщиха пред "Хоризонт" източници от полицията.

От няколко години двата изпита се провеждат в един и същи ден. Мерките за сигурност срещу преписване бяха значително засилени тази година. Пред "Хоризонт" зрелостници разказаха: 

Написах малко по-сбито, за да изкарам само съществената част. Ако не си учил, е трудно по всички теми да пишеш. Подготвих се с четене и решаване на матури.

Избрах интерпретативното съчинение, защото е по-лесно. За есето не се знае колко ще е съгласен проверяващият с твоята позиция, докато за съчинението си има по-ясно определени увод, теза, заключение - споделиха ученици от 12 клас.

Не беше толкова трудно. Мисля, че съм се подготвил добре. Тестът не беше толкова сложен. Мисля, че беше по-лесен от миналите матури. Беше ми написано името, квесторите обикаляха, имаше камера. Мисля, че всичко беше, както са казали.

Добре мина. Малко беше кофти темата, но добре се справих.

Добре е скалата за оценяване да бъде утвърдена, след като бъдат оценени изпитните работи, но решението за това е на министъра на образованието. Това е коментар на експерта от министерството Милена Иванова пред "Хоризонт":

По този начин виждаме какви са резултатите на зрелостниците. Всяка година скалата е 23 точки за тройка. Всяка година процентът двойки е около пет. Няма движение в процента двойки. От тази гледна точка няма проблем скалата да бъде утвърдена и преди това. Но решението, кога да бъде утвърдена скалата и каква да бъде тя, взема министърът.


Учениците трябва да се чувстват много по-спокойни, когато има ред и когато той се спазва, каза още Милена Иванова в предаването "Преди всички".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!