Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Бийтълс" - "She Loves You"

Днес в рубриката "Незабравимите", подготвена от Лили Големинова, ще слушаме "Бийтълс" с една песен, която е истински рекордьор. При последното "преброяване" от страна на BBC Radio 2 през 2009 година се оказва, че това е най-продаваната песен на легендарната ливърпулска четворка за всички времена.

Написана е през лятото на 1963 и част от припева й става нарицателен за така-нареченото "йе-йе" поколение. Става дума за "She Loves You", създадена  от Джон Ленън и Пол Маккартни по време на съвместното турне на Бийтълс с Рой Орбисън и "Gary and the Peacemakers".

Идеята е "взета" от друга песен - "Forget Him" на Боби Райдел, където има "изявление и отговор" - и тук, "shelovesyou" пеят част от групата, "yeah, yeah", отговарят другите. Но, както по-късно ще разкаже Пол  - "често мислиш да напишеш едно, пък се получава съвсем друго". Е, получава се песен, която "чупи" куп рекорди. Тя "излиза" само седмица. след като е записана, стига до върховете на класациите от двете страни на океана и е една от 5-те песни на Бийтълс, които на знаменитата дата 4 април 1964 са на първите 5 места в Билборд Хот 100 - нещо, което повече не се случва на никого в музикалната история!

Именно тук за първи път като автори са изписани "Ленън - Маккартни", вместо обратното и така ще остане до края на съвместната им работа. Песента е очаквана с огромно нетърпение, още преди дори да се знае как ще й бъде името и е поръчана предварително от над 500 000 души (немислима за онези времена бройка). "She Loves You" остава 31 седмици в британските класации, от които 18 е в челната тройка и дълго време е най-продаваният сингъл изобщо в британската история на музиката.

Това е  "песента на 60-те" и, както казахме, най-продаваният сингъл на Бийтълс за всички времена!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!